Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugse kunstgaleries nodigen uit

Foto Mathias Casaer

 

Acht galeries voor actuele kunst en design in de Brugse binnenstad organiseren in het weekend van 17, 18 en 19 augustus het Brugge Galerie Weekend. Zij programmeren tentoonstellingen op het traject van de Triënnale Brugge 2018 én geïnspireerd door het thema van de Triënnale, Liquid City – Vloeibare Stad. De exposerende kunstenaars reageren op de uitdagingen van de vloeibare samenleving.

 In het historische Brugge is de laatste jaren, onder impuls van private en publieke initiatieven en niet in het minst door de Triënnale, de belangstelling voor hedendaagse kunst toegenomen. In de voorbije jaren kwamen er enkele galeries voor actuele kunst en design bij en het aantal blijft groeien. Liefhebbers van hedendaagse kunst en design vinden in Brugge een ruim en kwaliteitsvol aanbod.

De galeries willen dit aanbod en hun aanwezigheid in de binnenstad meer in de kijker zetten met de organisatie van een galerieweekend. Triënnale Brugge was de ideale gelegenheid om samen te werken. Alle galeries lieten zich voor hun programmatie tijdens het gezamenlijk galerieweekend van 17, 18 en 19 augustus inspireren door het thema van de Triënnale. Drie dagen lang zal Brugge extra in het teken staan van hedendaagse kunst en design. Het initiatief zet Brugge als hedendaagse stad mee op de kaart. Brugge hoeft dus niet achter te blijven op Antwerpen, Brussel, Knokke-Heist of Amsterdam, waar galerieweekends een vaste waarde zijn.

Volgende kunstenaars exposeren tijdens het galerieweekend: Wim Ricourt, Tom Herck, Maaike Leyn, Marion Moskowitz, Ilona Plaum, Hans van der Ham, Romain Weintzem, Babette Degraeve, Sophie Domont, Ief Spincemaille, Wouter Hoste, Harvey Bouterse, Atelier Serruys, Alexander D’Hiet, Luc Peire, Michel Martens, Vic Gentils, Andre Bogaert, Gilbert Swimberghe, Kurt Lewy, Guy Vandenbranden, Pol Mara, Mathias Casaer en Marc Schepers.

De thema’s en invalshoeken variëren. Vanuit het idee van de vloeibare maatschappij wordt verwezen naar verandering of onzekerheid, beweging, vernieuwing, flexibiliteit. De kunstenaars zoeken naar antwoorden op de uitdagingen voor de samenleving, zoals milieuvervuiling en recyclage, immigratie, industrialisatie en wapenwedloop. Eén van de galeries brengt ons terug in de tijd met werk van kunstenaars uit de Triënnales Brugge van de jaren 70.

Kunst stelt vragen, geeft kritiek of raakt ons. Het geheel is een boeiende mix van installaties, sculpturen, schilderijen, fotografie, grafiek en keramiek.

De galeries overwegen om dit initiatief voort te zetten en op jaarlijkse basis een weekend te organiseren.

De acht deelnemende galeries zijn Absolute Art Gallery, Black Swan Gallery, Galerie Broes, Galerie Pinsart, Galerie Thomas Serruys, Galerie Vanlandschoote, Kind of OJ en 44 Gallery.

 

Alle galeries zijn open op vrijdag van 18 tot 21 uur en op zaterdag en zondag van 11 tot 18 uur. De toegang is gratis en het programma vind je op www.bruggegalerieweekend.be. Info 0478 293239

 

 

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: