Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Kant in Brugge

 

Van 13 tot 25 augustus 2018 brengt Brugge de magie van de kant tot leven tijdens het Wereldkantcongres met een veelzijdig programma. Tweeduizend kantliefhebbers en -experts uit de hele wereld zullen hieraan deelnemen. Aangezien Brugge en kant sinds mensenheugenis onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, vormt de stad de perfecte locatie voor dit congres.

Het congres plaatst de kant in een historische context, maar legt het accent op het hedendaags kantgebeuren. De workshops vinden plaats van 13 tot 16 augustus. Het congres zelf start op 17 augustus en loopt tot 19 augustus in unieke locaties gespreid over drie stadsdelen. De gotische Sint-Gilliskerk is het decor voor de tentoonstelling ‘Vlijtige vingers ter ere van Gods glorie: Religieuze kant uit Brugse kerken en kloosters’, een samenwerking met de Brugse Musea. In de nabijheid van het Begijnhof wordt de Bogardenkapel omgevormd tot ‘Kantkapel’ door studenten van de stedelijke Academie.

 

In het centrum van de stad doet het Stadsarchief het sociaal-economische aspect van het kantleven van destijds uit de doeken. In de Hallen bieden handelaars kantbenodigdheden en -boeken aan. In de schatkamer van de Hallen tonen privéverzamelaars hun mooiste kant waaronder enkele koninklijke stukken. Topkunstenaars uit binnen- en buitenland laten er hun originele eigentijdse kantcreaties zien. Lezingen van vijf kantexperts vinden plaats in het Congrescentrum Oud Sint-Jan. Naar aanleiding van dit kantcongres schreef auteur Martine Bruggeman een rijk geïllustreerd boek ‘Kant in Vlaanderen. Erfgoed en Hedendaagse Kunst’ dat ook in een Engelstalige versie te koop is.

‘Kant in Vlaanderen. Erfgoed en Hedendaagse Kunst’, uitgeverij Lannoo, 320 blz, www.worldlacecongressbrugge2018.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: