Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Op internationaal avontuur met de boeken van Henk Linskens

Foto EDM

 

Op het visitekaartje van Bruggeling Henk Linskens prijken de woorden ‘illustrator’ en ‘auteur’, maar je mag daar gerust ook nog ‘dagdromer’ aan toevoegen. De kans is nihil dat deze ‘job’ ooit op de lijst van zware beroepen terechtkomt, want ‘dromen is immers een heerlijk tijdverdrijf en uit dromen ontstaan mooie dingen’, zegt Henk. Hij gooide met ‘Op avontuur met boeken’ (Clavis) net zijn tweede werk op de markt van kinderboeken.

 

Voor het prentenboek ‘Op avontuur met boeken’ nam Henk Linskens tekst en tekeningen voor zijn rekening. In dat mooi geïllustreerd boek schuift hij het belang van (voor)lezen naar voren. ‘Voorlezen vergroot het inlevingsvermogen en de fantasie. Het stimuleert om te leren lezen en het is goed om de taalvaardigheid aan te scherpen, dat is zelfs wetenschappelijk bewezen’, zegt Henk. ‘Je moet er wel tijd voor maken, al is het jammer dat sommige mensen daar niet willen in investeren. Bij ons thuis behoort voorlezen tot het vast avondritueel. Het is een moment om samen met je kind een boek te beleven. Wurm, de jongen in het boek, toont aan hoe fijn boeken wel zijn. Met mijn verhaal wil ik de waarde van boeken en de kracht van (voor)lezen duidelijk onderstrepen.’

De dansende letters van Picasso

Vorig jaar verscheen het debuutboek ‘Henk en de Dansende Letters’ van de Bruggeling. Het autobiografisch verhaal over dyslexie (een aandoening die ervoor zorgt dat je moeite hebt met het kunnen lezen van woorden) heeft hem geen windeieren gelegd, want het werd meteen internationaal opgepikt. Het verscheen in Zweden, Italië, Thailand, China en Zuid-Korea. Grappig detail: in Zuid-Korea hebben ze ook de naam van Picasso in de titel verwerkt zodat Henk daar nu in één adem wordt vernoemd met een van de bekendste Spaanse kunstschilders die ook met dyslexie te kampen had. ‘Er zijn wereldwijd veel mensen die dat ‘kwaaltje’ hebben. Ik heb dat complex gegeven kunnen vereenvoudigen door te spreken over dansende letters. Dat dekt voor een groot deel de lading en maakt het zeer toegankelijk voor eerste lezers. Kinderen herkennen zich daarin en door die herkenbaarheid geniet mijn boek ook internationaal succes. Ook ‘Op avontuur met boeken’ krijgt al internationale aandacht, want straks ligt het ook op de markt in China en Thailand. Deze twee verhalen zeggen veel over mezelf. Het is niet omdat je dyslexie hebt dat je niet van boeken kunt houden. En boeken brengen me de heerlijkste dromen. En laat dat nu net iets zijn dat ik graag doe.’ (ADC)

http://www.clavis.behttp://www.henklinskens.be

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: