Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Het Venijnig Gebroed ‘zwermt’ uit

Foto Stijn Vos

 

Ze ogen nog jong, maar vergis u niet: de dichters van Het Venijnig Gebroed (HVG), een Brugs dichterscollectief opgestart in 1997, hebben er al een gevulde geschiedenis opzitten. Vandaag staan ze op een kruispunt: de fakkel doorgeven aan jong talent of hun repertoire uitbreiden. Ze kiezen voor het laatste en doen dat onder meer met een radioprogramma op Villa Bota en een samenwerking met de Brugse vzw Zwerm die literatuur hoog in het vaandel voert.

 Het Venijnig Gebroed (HVG):We zijn gestart in 1997 of daaromtrent, toen als reactie op de heersende poëziecultuur die we (te) highbrow vonden en meestal gebracht vanuit de ivoren toren. Wij vonden dat de poëzie toegankelijker moest zijn, drempelverlagend ook. We deden dat middels ludieke acties in alle uithoeken van dit Vlaanderenland. We stellen nu vast dat we inmiddels zelf iets ‘klassieker’ zijn geworden, hoewel we individueel verschillen. Sommigen van ons collectief schrijven nu ‘radicaler’ dan voorheen.’

Het Venijnig Gebroed kon je de voorbije jaren aan het werk horen/zien op de meest uiteenlopende festiviteiten, van bierfestivals tot in het Groeningemuseum, van literaire festivals als ‘Brutaal’ of ‘Lowlands’ tot cultuurjaar Brugge 2002.

Hun mooiste herinnering?

HVG: ‘Het poëzieprogramma ‘Het komt door de sterren’ in de Volkssterrenwacht in Beisbroek op Gedichtendag in 2010. Het thema was de nacht en gaf ons de kans in een schitterende decor, een hemels firmament, als kosmonauten het nachtelijk uitspansel te verkennen. Andere herinneringen? Pöezie op pizzadozen, poëzie achter een gordijn in een boekhandel, poëzie op grote festivals.’

Het Venijnig Gebroed gaat inmiddels een nieuwe toer op en maken daarvoor gebruik van een poëzieprogramma op de lokale radio Villa Bota. Het programma heet ‘De Pokken van Voltaire’, naar een vers van Remco Campert.

HVG: ‘Met ‘De Pokken van Voltaire’ maken we radio met focus op bellettrie, grasduinend in wat de poëzie vandaag te bieden heeft, omringd door de echo’s van de woordkunstenaars van het verleden. In elke aflevering wordt de dialoog aangegaan met de teksten van een centrale gast. Verwacht vurige tongen, hoe het fluisterend of hijgend woord een luisterend oor zoekt, de ontroering nabij.’

Thomas Barbier: ‘Nauw verbonden met HVG is de recent opgerichte vzw Zwerm, die een draagvlak is voor literair talent in de stad. Met de stadsdichteres Tania Verhelst namen we een prima start, maar we tekenen voor meer: een reizende poëzie-installatie op diverse Brugse plekken, podia met jong talent, samenwerkingen met Brugge Plus (‘Uitwijken’), met Yot (Magdalenakerk), Bib Biekorf, Kookeet en Mooov. Er leeft wat en wij willen dat naar buiten brengen.’ (LF)

contact en bookings: denis@venijniggebroed.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: