Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Patrick Keersebilck organiseert het 37ste Cactusfestival

 

‘Het welslagen van het festival zit vooral in een goede voorbereiding’

 

Het ‘beste klein festival van Europa’ slaat tot nader order nog altijd op het übergezellige Cactusfestival dat deze zomer op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 juli alweer plaatsvindt in het feeërieke Minnewaterpark. Organisator Patrick Keersebilck en zijn equipe mogen met recht en rede trots zijn op de 21 nationale en internationale topgroepen die de affiche sieren. ‘Het wordt er niet makkelijker op, maar niettegenstaande alles slagen we er momenteel toch nog steeds in om als kleinere speler onze positie – ook internationaal – te handhaven.’

 EXit: Is festivalorganisator een ‘zwaar beroep’?

Patrick Keersebilck: ‘De cultuursector wordt in heel die discussie momenteel niet genoemd, dus blijkbaar niet. Ten onrechte vind ik. Professioneel actief zijn én blijven binnen een organisatie als Cactus vraagt veel engagement van mensen in termen van beschikbaarheid, flexibiliteit, polyvalentie … De meeste buitenstaanders hebben daar geen idee van.’

 EXit: Wanneer begin je met de voorbereidingen voor het festival?

Keersebilck: Tot tien jaar terug  startte ik in december, maar ondertussen is dit sterk gewijzigd . Vorig jaar startte ik zelfs in juni al met de programmering voor 2018. Dat is een evolutie onder impuls van de groepen zelf. Tournees worden nu veel vroeger vastgelegd en wij moeten daarin volgen. De hele muzieksector is geprofessionaliseerd en we zitten in een situatie waarbij groepen veel meer dan vroeger afhankelijk zijn van hun inkomsten uit het livecircuit in plaats van platenverkoop. Daarenboven is de vraag veel groter dan het aanbod en dit in een internationale context. Er zijn maar – als je juni en september ook meerekent – 120 dagen in de zomer. Dan moet het gebeuren, hier in Europa alsook in Amerika. Er zijn veel meer gegadigden voor die 120 dagen dan dat er groepen beschikbaar zijn. Dit zorgt voor stijgende prijzen én bijkomende eisen. Tegenwoordig krijgen we zelfs contracten voorgeschoteld waarbij groepen tot een maand voor het concert willen kunnen annuleren, zonder opgave van reden. Eigenlijk onaanvaardbaar, maar in de praktijk valt hier vaak weinig tegen in te brengen. Als je hierover moeilijk doet, dan zoekt men het wel ergens anders.’

 

EXit: Festivalgewijs zijn jullie de voorbije jaren gespaard gebleven van calamiteiten. Zijn er in de voorbereiding al zaken misgelopen?

Keersebilck: ‘Niettegenstaande we erg tevreden zijn over het uiteindelijke programma, ziet het er toch weer een stuk anders uit dan dat we aanvankelijk voor ogen hadden. Het samenspel van onder andere gage, uiteindelijke tourperiode, haalbare tourrouting door Europa moet goed vallen, wat niet altijd lukt. Daarenboven blijkt  in onderhandelingen een gegeven woord op vandaag veel minder van tel dan vroeger, waardoor je soms onverwacht voor onvoorziene verrassingen komt te staan die heel je programmering last minute overhoop halen.’

 EXit: Vormen de jarenlange ervaring en de reputatie van het Cactusfestival dan hier geen doorslaggevende factoren?

Keersebilck: ‘Dit speelt zeker nog een rol, maar toch minder dan vroeger. Heel het circuit is ondertussen toch veel meer puur ‘business wise’ geëvolueerd. Vroeger zat alles nog meer in een sfeer van ‘mensen spreken mensen’. Nu is het meer in een sfeer van ‘te nemen of te laten’ en werd het ook allemaal  een stuk anoniemer.’ (ADC)

DE REST VAN HET INTERVIEW LEEST U IN DE PAPIEREN EXIT VAN JULI. OVERAL GRATIS MEE TE NEMEN!

 

Alle info over het programma vind je op de pagina van het Cactusfestival verderop in deze EXit. www.cactusfestival.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: