Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Een rockrally, Nu-Metal en rode gestreepten op Burgrock

 

Burgrock is al aan zijn veertiende editie toe. De sterke formule blijft na al die jaren onveranderd: een gratis rockrally met jonge, talentvolle bands en enkele headliners om af te sluiten. Het strijdtoneel blijft zoals steeds de Burg en het festival is volledig gratis mee te maken. Een overzicht van wat er op maandag 9 juli te beleven valt.  

 

‘Na onze jubileumeditie in 2014 en een massa volk vorig jaar, breien we in 2018 verder aan onze succesformule’, zegt organisator Roeland Van Den Driessche. ‘Elk jaar lokken we zo’n 3.000 muziekliefhebbers naar ons evenement. Burgrock staat meer dan ooit op de kaart als Brugs festival. We bieden een podium aan talent uit eigen streek, maar ook uit andere provincies. We willen jonge muziekgroepen een kans geven om op een unieke locatie, de Burg, te spelen. Voor velen is dat al een eerste motivatie om deel te nemen. Door het succes zijn wij al enkele jaren verplicht om preselecties te houden. We werken hiervoor samen met Jeugdhuis Comma. Dit jaar schreven er zich maar liefst 206 bands in voor Commarocks.’

De bands werden beoordeeld door professionele juryleden die al enkele jaren in de muziekwereld actief zijn. De preselecties vonden plaats in de paasvakantie. De juryleden quoteerden op vier criteria: podiumuitstraling, zang, instrumentaliteit en originaliteit. Roeland: ‘Op 9 juli zijn de criteria anders en komt er een vijfde criterium bij. Elke groep is verplicht om een Nederlandstalig nummer te brengen. Het is immers het Feest van de Vlaamse Gemeenschap en onze opzet is om jongeren dichter te betrekken bij de Guldensporenviering. Bovendien levert een origineel Nederlandstalig nummer heel wat extra punten op.’

De prijzenpot van de rockrally

De winnende groep krijgt een dag opnametijd in de studio van Bart Denaeghel (Fuzzyopolis), een optreden op Burgrock 2019, een fotoshoot door de Burgrock-fotograaf en de nodige persaandacht. Het duo van Panther uit Brussel mag de rockrally om 15 uur aftrappen met een potje elektronica/synthpop met een knipoog naar de electropop van de jaren 80. Een uur later brengt de groep Sweats uit Brugge/Antwerpen ‘female fronted punk’ met ‘oestrogene beats in combinatie met een pittige attitude, versterkt door een punkhouding vol zelfspot’. Om 17 uur staat Oproer uit Aalst op het podium. Deze alternatieve indierockband bouwt zijn songs op met verrassende samples. Ventilateur uit Brugge zal om 18 uur de Brugse kleuren verdedigen met een set van experimentele, instrumentale rock van uiteenlopende invloeden.

Het hoofdmenu

De groep Oriens uit Mortsel won vorig jaar de rockrally en mag dus dit jaar om 19 uur het hoofdprogramma aanvatten. Te verwachten: moddervette riffs, een energieke zang en een donderende ritmesectie. De band Bizkit Park brengt om 20.45 uur hulde aan het genre Nu-Metal. Roeland Van Den Driessche: ‘Alle knallers uit dit weergaloos tijdperk passeren de revue in een wervelende en naadloze set. Limp Bizkit, Korn, System of a Down, Linkin Park, Slipknot, Papa Roach, Deftones, P.O.D, Disturbed, Drowning Pool… Na deze set gaan we over tot de bekendmaking van de winnaar van Burgrockrally en delen we ook de publieksprijs uit.’

Trillend glas

Een optreden van Red Zebra is altijd belevenis en is altijd goed. ‘Vorig jaar speelde de band een korte comebackoptreden op de Brugotta Awards, al moest zanger Peter Slabbynck kort daarop alweer sleutelen aan de bezetting. Bassist Sam Claeys en gitarist Chris De Neve bleven, drummer Kurt De Waele en gitarist Frits Standaert, met wie Slabbynck een zestal jaar EX-RZ vormde, kwamen erbij’, zegt Roeland. Na een pak optredens in binnen- en buitenland (jawel! Griekenland! Italië!), spelen de rode zebra’s voor de tweede keer op de Burg. De jaren tachtig waren prachtig en de beste nummers uit die periode zullen het glas van het Triënnale-paviljoen van Wesley Meuris doen trillen. De passage op Burgrock is trouwens het enige optreden van Red Zebra in onze regio deze zomer. (ADC)

www.burgrock.org

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: