Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Concertgebouw 2018-2019: de kosmos verkend

 Foto Chris Vander Burght

 

Geen discussie: het Concertgebouw kijkt terug op een bijzonder succesvol seizoen met 105.590 bezoekers voor het artistieke programma, waaronder meer dan 16.000 jongeren onder de 26 jaar. Daarmee steeg de publieksopkomst met twintig procent. Het ziet er naar uit dat deze riante cijfers ook dit jaar zullen behaald worden, want de nieuwe seizoensbrochure strooit kwistig met grote namen, huisartiesten, vocale hoogstandjes, meer dan dertig dansvoorstellingen en evenveel concerten kamermuziek, klavier, jazz en een scheutje wereldmuziek. Het jaarthema is de ‘Kosmos’ waarin gezocht wordt naar verbindingen tussen muziek, dans en wetenschap. Lucht en licht van andere planeten: u ook benieuwd naar ‘Einstein on the beach’?

 Ambassadeur

Sinds 2002 ijverde het Concertgebouw voor een erkenning als Vlaamse Kunstinstelling, een soort artistieke ambassadeursrol voor Vlaanderen.  Dit jaar pas werd die promotie doorgevoerd en, noblesse oblige, dat opent mooie perspectieven voor een rijke(re) programmering. Los van deze erkenning ontdekte minister Sven Gatz (Open VLD) recent dat er nog een flink bedrag in de voorraadkast van de Vlaamse Regering lag te wachten, en zo kreeg het Concertgebouw de ronde som van 1 miljoen euro cadeau, bedoeld om verbouwings- en herstellingskosten uit te voeren.

Thema’s

Sinds 2016 weeft het Concertgebouw een thema doorheen haar programmering. In 2016 was dat ‘Rusland en zijn revoluties’, vorig jaar ‘Metamorfoses’ en dit jaar gaat men te rade in de wereld van de kosmische wetenschap. Vanwaar de interesse voor deze pure wetenschap?

Artistiek directeur Jeroen Vanacker: ‘Dit thema biedt ons zoveel inspiratie, waardoor we er zelfs een veertiendaags festival aan wijden. Het programma belicht op alle mogelijke manieren de vaak sterke link tussen kunst en wetenschap. Wetenschapper Thomas Hertog (KU Leuven, was bevriend met Stephan Hawking) en cellist Arne Deforce leggen de analogie bloot tussen muziek en kosmos tijdens een unieke performance. Een andere kunstenaar (Karl Van Welden) goochelt met kunstwerken over de planeet Mars. De bedoeling is dat we een seizoen lang stilstaan bij de bijzonderheid van onze planeet Aarde waar we zorg moeten voor dragen.’

 DE REST VAN HET ARTIKEL LEEST U IN DE PAPIEREN EXIT VAN JUNI. GRATIS MEE TE NEMEN OP MEER DAN HONDERD VERDEELPUNTEN.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: