Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

BKSLV speelt ‘De Bevrijding van Sint-Lenaert’

 

Het gezelschap BKSLV is een buitenbeentje in het Brugse amateurtheater, al was het maar omdat ze in juni spelen, een periode waarin alle kringen genieten van een welverdiende vakantie. Op 14, 15 en 16 juni staan ze op de planken van de Magdalenazaal met een eigen creatie. Auteur van dienst is Ignace De Keyser. We schrijven WOII en we gaan richting Sint-Lenaert, een dorpje ergens tussen Liskapelle en Kruiskerke.  

 EXit: Een stuk over WOII in een periode van vele herdenkingen rond de Grote Oorlog in 1914-1918?

Ignace De Keyser: ‘Ik had aanvankelijk WOI als uitgangspunt willen nemen. Die actualiteit sprak me heel erg aan en ik wilde ook graag aansluiten bij de vele evenementen in dat kader. Op een bepaald moment had ik echter de ingeving om iets te doen rond een bevrijding. Ik had een aantal beelden en situaties in mijn hoofd. Alleen eindigt WOI niet met een bevrijding, maar met een wapenstilstand (lacht). In WOII werd ons land wel van onder het juk van de vijand gehaald, dus op die manier ben ik in die periode terechtgekomen.’

EXit: Wat is het verhaal?

De Keyser: ‘Het is moeilijk om daar veel over prijs te geven. Alles start vanop het centrale plein in het dorpje Sint-Lenaert. De Duitsers zijn net weg getrokken. Alles wordt in gereedheid gebracht voor de festiviteiten. Het dorp is versierd, het volkslied wordt uit volle borst geoefend, de processie staat op vertrekken … Alles is tot in de puntjes voorbereid, maar al snel blijkt dat een bevrijding niet altijd zo vlekkeloos verloopt. Is de vijand wel echt weg? Van bij het begin stapelen de vergissingen zich op. De spreekwoordelijke roetsbaan gaat van bij de start steil naar beneden en de ene komische situatie volgt na de andere.’

 EXit: Vanwaar dat fictieve dorpje?

De Keyser: ‘We kiezen voor een volks stuk met veel humor. De bevrijding is een heel herkenbaar gegeven. We versterken dat alles door de gebeurtenissen te situeren in een dorpje dat in Brugge zou kunnen gelegen zijn. We voeren er heel herkenbare inwoners op, personages van vlees en bloed. De eerste schepen is de rijkste boer van het dorp en wil zich profileren voor de nieuwe verkiezingen na de oorlog. De dorpspastoor vindt dat de viering ruikt naar misplaatste propaganda, want in het dorp is eigenlijk niets gebeurd tijdens de oorlog. En er duikt een wraakzuchtige Duitse piloot op die tijdens de oorlog werd neergehaald … ’

DE REST VAN HET ARTIKEL LEEST U IN DE PAPIEREN EXIT VAN JUNI. GRATIS MEE TE NEMEN OP MEER DAN HONDERD VERDEELPUNTEN.

 

_______

 

‘De Bevrijding van Sint-Lenaert’ van De bijna-koninklijke-Sint-Lenaert-Vrienden, 14, 15 en 16 juni, bkslv2018@gmail.com of t 0468 56 00 03. 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: