Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Leen Speecke neemt afscheid van haar bibliotheken

Leen Speecke

 

‘De bibliotheek is veel opener geworden’

 

Achtendertig jaar geleden startte Leen Speecke in de openbare bibliotheek van Brugge haar loopbaan tussen boeken. Na het pensioen van Jan Vandamme in 1988 werd ze de nieuwe hoofdbibliothecaris. Vandaag zet ze een stap opzij en volgt Koen Calis haar op. Hij wordt het hoofd van bibliotheek de Biekorf en de twaalf bijbehorende filialen in de Brugse deelgemeentes. Een gesprek.

 EXit: Leen, je bent een van de oudgedienden in dit huis.

Leen Speecke: ‘Ik werk in de bibliotheek sinds oktober 1980. Toen was de bib nog ondergebracht in het Tolhuis op het Jan van Eyckplein. Ik startte er als baliemedewerker in de leeszaal. In oktober 1986 zijn we verhuisd naar onze huidige locatie de Biekorf in de Kuipersstraat. Er werken vandaag nog vijf mensen die het Tolhuis hebben ‘meegemaakt’. Jan Vandamme was nog tot januari 1988 hoofdbibliothecaris en daarna volgde ik hem op. Toen we verhuisden naar de Biekorf wenden we amper aan de grote ruimtes. We vonden elkaar niet terug (lacht). Intussen is het hier ook al druk bezet.’

 EXit: Wat is de grootste verandering waarmee je geconfronteerd bent in die voorbije 38 jaar?

Leen: ‘De bibliotheek is veel opener geworden. Zowel het gebouw als de sfeer en de dienstverlening. Nu zitten we middenin de stad en staan we veel meer in de maatschappij.’

 EXit: Koen, zijn er vandaag uitdagingen die nog niet ingevuld zijn?

Koen Calis: ‘We hebben al een hele weg afgelegd, maar we hebben nog een aantal nieuwe uitdagingen. Er is alles wat met de digitalisering te maken heeft, zowel naar de impact op je publiek als naar de impact op je organisatie. Het tweede spoor dat we nog meer willen uitwerken is het maatschappelijke facet waarbij je als bibliotheek een maatschappelijke instelling bent. Je moet op een aantal vlakken mensen ondersteunen. Vroeger was het voldoende om een boek uit te lenen. Anno 2018 hebben sommigen behoefte aan een andere manier van kennisoverdracht. Hoe doe je dat en wanneer stop je met een bibliotheek te zijn? Dat is een grote uitdaging.’

Leen: ‘De behoeften van de mensen zijn ook veranderd. De helft van de mensen die hier over de vloer komen, gaan niet buiten met een boek. De functie van een bib is veranderd.’

 Koen: ‘Ook de plek wordt steeds belangrijker. Veel mensen komen niet om te lezen, maar om andere dingen te doen. Om de wifi te gebruiken of om te studeren. Dat zijn nieuwe vormen waarin je hen moet ondersteunen, los van je collectie boeken.’

DE REST VAN HET ARTIKEL LEEST U IN DE PAPIEREN EXIT VAN JUNI. GRATIS MEE TE NEMEN OP MEER DAN HONDERD VERDEELPUNTEN.

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: