Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘Ik reis altijd alleen, anders wordt het te gemakkelijk’

Foto Friese Landuyt

 

Zopas opende de eerste fototentoonstelling ‘100°C Foto-expo: Een reis van -50°C naar +50°C’ van Elisabeth Callens. Locatie: de kale muren van De Republiek in de Sint-Jakobsstraat waar de foto’s uitstekend tot hun recht komen. Voor deze tentoonstelling zocht de fotografe de koude van Siberië en Groenland op. Daarna trok ze verder richting Oman en Jordanië om het contrast tussen koud en warm vast te leggen op de gevoelige plaat.

 

EXit: Je hebt altijd al veel gereisd?

Elisabeth Callens: ‘Ik studeerde drie jaar fotografie in Antwerpen. Voor mijn eindwerk reisde ik naar Tsjernobyl, want ik wou zien hoe het leven is buiten de verboden zone. Buiten de dertig kilometer waar niemand in mag, zou iedereen zogezegd gezond zijn, maar bijna Iedereen heeft daar  gezondheidsproblemen. Dat was de eerste keer dat ik alleen op reis ging.’

‘Ik leg de lat telkens hoger voor mezelf. Ik reis ook nu nog alleen, want anders wordt het te gemakkelijk. Voor mijn eerste grote reis was het de bedoeling dat ik twee maanden naar Kazachstan zou trekken met een slee. Uiteindelijk werden er dat negen. Twee maanden Kazachstan, twee maanden Kirgizië, drie maanden Tadzjikistan en twee maanden Mongolië. Ik wou vooral de leegte opzoeken.’

 

EXit: Welk soort foto’s maak je?

Callens: ‘Ik kom in een dorpje en daar vraag ik om een slaapplek. Vervolgens maak ik bij de mensen thuis portretjes of foto’s die tonen hoe de mensen leven. De focus leg ik wel vooral op het stappen om ergens te belanden waar niets is. Ik fotografeer vooral de uitgestrektheid van landschappen. Voor de tweede reis (waarover de tentoonstelling gaat), zocht ik het verschil tussen -50 en +50 graden. Ik ben eerst naar Siberië en Groenland gegaan om de koude op te zoeken en ik ben dan doorgereisd naar Jordanië en Oman. Oman was verschrikkelijk van de hitte. Ik heb toch liever de koude.’

 

EXit: Reis je altijd in functie van je fotografie?

Callens: ‘Als ik voor mijn plezier met vrienden op reis ga, neem ik geen camera mee. Dan geniet ik gewoon. Als ik reis om foto’s te nemen, ben ik volledig uitgerust om op elk moment te kunnen fotograferen. Dan mag er niemand rond mij zijn of het zijn mensen die ik toevallig tegenkom.’

 

DE REST VAN HET ARTIKEL LEEST U IN DE PAPIEREN EXIT VAN JUNI. GRATIS MEE TE NEMEN OP MEER DAN HONDERD VERDEELPUNTEN.

 

_

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: