Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Tachtigjarige Oorlog komt naar de Sint-Jakobskerk

 

Het Brugse koor Da Cantar bestaat 25 jaar. Voor zijn zilveren jubileum organiseert het vocale ensemble dat polyfonische muziek uit de renaissance zingt een uniek verjaardagsconcert over de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) op zondag 3 juni om 20 uur in de Sint-Jakobskerk. We spraken met dirigent Wim Maeseele.

EXit: Een kwarteeuw Da Cantar. Staat de beginperiode nog fris voor de geest?

Wim Maeseele: ‘Ik heb Da Cantar opgericht in 1993. Ik had al snel de microbe beet om oude muziek te zingen. Polyfonie zingen en uitvoeren is een pak eenvoudiger dan een instrument bespelen omdat je stemmen kunt kneden. Toch kun je nooit de typische renaissancestemmen nabootsen. De behoefte om zo’n ensemble op te richten, was er vrij snel omdat ik zelf ontzettend graag zing. Toch merkte ik dat dirigeren voor mij logischer was. Voor mij was het als het ware een laboratorium waar ik van alles kon uitproberen. Ik had zelfs nog nooit gedirigeerd.’

EXit: Een polyfoniekoor was toen vrij uniek?

Maeseele: ‘Een koor dat zich specifiek richt tot polyfonie en renaissancemuziek was er nog niet en tot op vandaag blijven we origineel. Al heeft het Gentse kamerkoor El Grillo min of meer hetzelfde profiel. In Antwerpen zijn er ook hier en daar een paar ensembles, maar in Brugge blijven we zeker uniek.”

EXit: Blijven jullie programma’s hetzelfde of zijn ze doorheen de jaren geëvolueerd?

Maeseele: ‘Er is zoveel renaissancemuziek dat die bron nooit uitgeput geraakt. Het is zo breed dat ik me niet gauw verveel. Toch is het niet zo dat ik gefixeerd ben op polyfonische muziek. Ik ben niet vies van moderne werken, maar het moet dan echt wel goed zijn.’

EXit: Uit hoeveel leden bestaat Da Cantar?

Maeseele: ‘Achttien leden is ons maximum. We hebben een vaste kern. Sommigen zingen al 25 jaar voor Da Cantar. In die 25 jaar hebben de leden enorm veel kennis opgedaan over de polyfonie. In het conservatorium in Gent (waar ik lesgeef) daarentegen merk ik dat men daar vaak nog van nul moet beginnen.’

DE REST VAN HET ARTIKEL LEEST U IN DE PAPIEREN EXIT VAN JUNI. GRATIS MEE TE NEMEN OP MEER DAN HONDERD VERDEELPUNTEN.

 

_____

Een Reactie op “Tachtigjarige Oorlog komt naar de Sint-Jakobskerk

 1. tinevanseveren 30/05/2018 om 11:22

  Luc

  Dank je wel voor het artikel!

  Ons concert start om 19u, en niet om 20u. Kunnen jullie dat nog aanpassen op de site?

  Leg ik één of twee vrijkaartjes voor je klaar, voor zondag?

  Groetjes

  Tine

  ________________________________

  Like

%d bloggers liken dit: