Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Drieluik in de Onze-Lieve-Vrouwekerk

Ook dit voorjaar organiseert de vereniging ‘Concerten Onze-Lieve-Vrouwekerk Brugge’ in de week van Onze-Lieve-Heer Hemelvaart een concert en een concertMis, in samenwerking met het Concertgebouw Brugge. Meer zelfs, met de toevoeging van een lezing bieden de organisatoren een drieluik in de Onze-Lieve-Vrouwekerk aan.

Op dinsdag 8 mei (20 uur) geeft Ignace Bossuyt, prof. em. musicologie, een lezing over de Brugse polyfonisten in de vijftiende eeuw. Het onderzoek van Ignace Bossuyt is vooral gericht op de polyfonie uit de renaissance.

Op vrijdag 11 mei (20 uur) vindt het feestelijk concert plaats. Dan voert Psallentes, ensemble voor oude muziek, onder leiding van dirigent Hendrik Vanden Abeele de ‘Missa de Sancto Martino’ van componist Jacob Obrecht (1457/8-1505), zangmeester van de Sint-Donaaskerk in Brugge, uit. Psallentes omkadert deze mis ook nog met enkele gregoriaanse liederen. Dat concert past binnen het nieuwe festival ‘Gold’ (zie hierboven). Concertgangers krijgen de kans om voor de uitvoering van de ‘Missa de Sancto Martino’ een gratis bezoek te brengen aan het Hospitaalmuseum (Mariastraat 38) waarbij ze tussen 18.30 uur en 19.45 uur toelichting krijgen over de Sint-Maartensdiptiek van Hans Memling.

Het ensemble Currende, onder leiding van Erik Van Nevel, verzorgt de concertMis van zondag 13 mei (11 uur) muzikaal. Dit gezelschap brengt die zondag na Onze-Lieve-Heer Hemelvaart de ‘Missa sub tuum praesidium confugimus Sancta Dei genitrix’ van Jacob Obrecht. In deze mis wordt elk misdeel groter qua bezetting. Het kyrie is driestemmig, het gloria vierstemmig, het credo vijfstemmig, het sanctus zesstemmig en het agnus zevenstemmig. Ook zingen ze enkele liederen van Lupus Hellinck (1493/4-1541), zangmeester van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge: Jerusalem luge, In convertendo en An Wasserflüssen Babylon.

Lezing en de concertMis: gratis. Concert: 20 euro. Kaarten zijn te koop in kunsthuis Manna (Heilige Geeststraat 3), in herenmodezaak Parallax (Zuidzandstraat 17), in de Onze-Lieve-Vrouwekerk en via een overschrijving op rekeningnummer BE41 1096 6210 9410 met vermelding van aantal en naam.

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: