Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

C A P P A E R T stelt nieuwe cd voor in complete duisternis

Er staan donkere weken in het vooruitzicht voor C A P P A E R T, het nieuwe project van Annelies en Sarah Cappaert. Letterlijk dan, want C A P P A E R T stelt hun nieuwe cd ‘Warrior of the Good’ voor tijdens de unieke concertreeks ‘In the dark’. Op woensdag 2 en vrijdag 11 mei hult ook Theaterzaal De Biekorf zich in complete duisternis voor de zusjes-met-de-engelenstemmen.

 

 

Het concept van ‘In the dark’ mag dan al voor zich spreken, voor C A P P A E R T is het alvast een hele beproeving om concerten te spelen in een volledig donkere zaal. Ook voor het publiek zal het een aanpassing vragen en moet ze een blind vertrouwen stellen in wat er op het podium plaatsvindt. ‘Alles gebeurt in het donker. Er is niks, maar dan ook niks te zien. Gelukkig wel te horen en dat maakt deze concertreeks net zo bijzonder’, zegt Annelies Cappaert. ‘Als visuele prikkels wegvallen en je enkel kunt terugvallen op je tastzin, geuren en geluiden, word je kwetsbaar en keer je je meer naar binnen. Dat kan wel confronterend zijn. In het donker luister je ook anders naar muziek. Het is een uitdaging om jezelf over te geven aan die duisternis. Gelukkig weten we ons op het podium omringd door fantastische muzikanten. Al zal er vast wel eens iets mislopen en misschien al eens een scheve noot weerklinken. Dat mag. Onze muziek zal alvast heel eerlijk binnenkomen bij het publiek.’

Het project ontstond op vraag van Blindenzorg Licht en Liefde. Bij elk concert is er een team van blinde en slechtziende mensen aanwezig om het logistiek mogelijk te maken. Deze mensen leiden het publiek naar de zitplaatsen voor een unieke belevenis van het concert. Naast Annelies en Sarah maken ook Steve Willaert (piano, harpejji, accordeon), Wouter Berlaen (contrabas), Bert Verschueren (elektrische en akoestische gitaren) en Pim Dros (drums en percussie) deel uit van CAPPAERT.  ‘We mikken op 15 à 20 optredens in die reeks. Al spelen we ook gewone concerten, in the spotlights, dus.’

Ongepolijste juwelen

‘Ze schrijft muziek in kleurrijke penseelstrepen. Het zijn melodisch ongepolijste juwelen waar het gevoel primeert. Haar teksten zijn gelaagd en onthullen zich als Matroesjka’s. Een schrijfster die leeft ìn en voor haar liedjes…’ Zo omschrijft producer, filmcomponist en arrangeur Steve Willaert het schrijftalent van Annelies. ‘Ja, Steve heeft me overtuigd om met eigen werk naar buiten te komen’, zegt ze. ‘Ik hou van het bedenken van melodieën die volgens hem vandaag ‘rijkdom’ betekenen in de muziekwereld. Jarenlang hebben we backing vocals gedaan voor verschillende groepen en artiesten (De Dolfijntjes, Jo Lemaire …). Dat zijn hele goede leerscholen geweest om muzikaliteit en podiumvastheid op te doen. Steve gaf me genoeg zelfvertrouwen om nu met ‘Warrior of the Good’, een cd met eigen songs, uit te pakken.’

EXit: Opmerkelijk: je schreef je muziek in een huisje op de rotsen in Noord-Frankrijk. Een ideale plek om je diepste zieleroerselen naar buiten te brengen?

Annelies: ‘In dat huisje kan ik in alle rust en stilte schrijven en componeren. Werken met zicht op zee werkt zeer inspirerend voor mij. Sfeer vind ik heel belangrijk in songs en daar kan ik er in mijn eentje aan sleutelen.’

‘Ik schrijf op mijn eigen aangeleerde manier. In tegenstelling tot mijn broer en mijn zussen heb ik nooit een muziekopleiding genoten. Ik vond dat vroeger niet zo tof. Het blijkt nu niet echt een nadeel, want ik hoor het wel en kan de noten wel vinden. Als ik songs maak, speel ik alles zelf in: gitaar, bas, piano en percussie. Op het podium laat ik dat wel over aan mijn schitterende muzikanten zodat ik mij helemaal kan inleven in mijn songs.’ (ADC)

C A P P A E R T op vrijdag 11 mei in Theaterzaal De Biekorf,  20 uur. 

Tickets en info: http://www.cappaertmusic.com of xinix@lichtenliefde.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: