Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Mooi volk op het podium van Red Rock Rally

 

Een festival van winnaars. Zo zou je de 24ste editie van de (gratis) Red Rock Rally (RRR)op dinsdag 1 mei kunnen omschrijven. De met boordevol muziek gevulde dag in het Koningin Astridpark start, na een opwarming van de Villa Bota-dj’s, traditioneel om 13 uur met het concours van vijf bands die elkaar decibelgewijs bestrijden voor de overwinning. Na het wedstrijdgedeelte is het podium gereserveerd voor groepen die ooit al in de prijzen zijn gevallen. Lees vooral hieronder verder.

 Aan goede formules waar geen sleet op komt, moet je niet beginnen sleutelen. Die les hebben de organisatoren van de Red Rock Rally al lang begrepen, want ook deze editie verloopt de festivaldag op dinsdag 1 mei in de Botanieken Hof volgens het beproefde recept. Vijf groepen beginnen vanaf 13 uur aan de wedstrijd om de Prijs van de Jury en de Prijs van het Publiek in de wacht te slepen. Robert., een viertal uit Knokke-Heist, mag starten. Drie exen van Zorro’s Dirty Sister en een nieuwe drummer vormen sinds 2012 de hardware van de band. Ze omschrijven hun muziek als ‘dansbare headbangende riffrock met als voorbeelden QOTSA, Arctic Monkeys en Royal Blood. Outside Revelation uit Zoersel volgt als tweede. Het is een heavy ensemble dat doet denken aan Audioslave. In februari 2018 kwam een eerste EP uit en hun heavy melodische rock bezorgde de groep een plaats op Popronde NL, de Nederlandse versie van Humo’s RR. Om 15 uur mag Murphy  uit Herk-de-Stad het lot tarten. Ze produceren blijkbaar een stevige brij van nineties rock, hoekige riffs en sterke refreinen waardoor ze al geselecteerd werden voor De Nieuwe Lichting 2018 en als finalist op Limbomania 2017 en Rock Herk mochten optreden. Voorlaatste strijder is Bosum  uit Brussel, goed voor een rondje dromerige indie pop en een eerste single ‘Marvin’ die geproduced werd door Klaas Tomme en gemixed werd door Barry Grint (Radiohead, Oasis…). MAUGER uit Oostende sluit om 17 uur het rijtje af met een snuifje indie folkpop. Met twee ex-leden van Absynthe Minded presenteren ze op het RRR-podium hun equivalent van Bon Iver & Andrew Bird. Om 18 uur krijgt de winnaar van deze rock rally eeuwige roem, een cheque van 500 euro en acht uur studiotijd in The Jamm mee naar huis. De band die de publiekspRRRijs wint, krijgt een studio/optreden-sessie in Villa Bota in de schoot geworpen. Nieuw dit jaar is dat Cactus Muziekcentrum aan één van de vijf rallybands een ‘cactus-award’ zal uitreiken. Dankzij deze award krijgt de groep een plaatsje als ‘support-act’ op één van de vele Cactus-optredens.

Avondgedeelte

Voor het avondgedeelte (vanaf 18.30 uur) van de Red Rock Rally, staat vooral jong talent op het podium. Talent dat vaak niet onopgemerkt bleef in andere muziekwedstrijden. Zo kwam de Brugse groep Sunflower op Westtalent 2017 als de grote overwinnaar uit de bus. Met hun postpunk voorzien van droompopinvloeden bliezen ze live iedereen van hun sokken. Ook The Lighthouse (19.45 uur) stond bovenaan het schavot te schitteren, meer bepaald die van De Nieuwe Lichting (2017) van Studio Brussel. Zij houden het op frisse, dansbare popsongs. De hoogste eer op Humo’s  Rock Rally, de moeder der rock rally’s, was in 2016 weggelegd voor Limburgse postpunkband Whispering Sons (21 uur). Aangezien ze nu op een Brugs podium staan, koppelen we hier graag een Brugs weetje aan vast: EX-RZ  van Peter Slabbynck bracht als single een cover van ‘Seventeen Seconds’ van The Cure uit en kreeg daarbij vocale ondersteuning van… zangeres Fenne Kuppens. Het afsluitmoment (22.30 uur) van de RRR is gereserveerd voor een andere winnaar van Humo’s Rock Rally (2010): School is Cool. ‘Arcade Fire en Bruce Springsteen zijn zelden ver weg, maar evengoed heeft songsmid Johannes Genard goed geluisterd naar jonge wolven als Miles Kane en Alex Turner. Live knallen ze harder dan ooit’, lezen we nog in hun geloofsbrieven. (ADC)

http://www.redrockrally.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: