Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Stad Brugge lanceert eigen fairtrade chocolade

Foto Friese Landuyt

Brugge lanceert als eerste stad ter wereld een eigen fairtrade chocoladereep. De naam van de reep is Sjokla. Stad Brugge, Fairtrade Belgium en de Brugse chocolatiers willen met deze chocolade respect opbrengen voor de cacaoboeren in het zuiden die vaak in extreme armoede leven.

 

In Brugge zijn er heel wat chocoladewinkels. De Breydelstad mag zich best de chocoladestad van Europa noemen. Met de geboorte van haar eigen stadschocolade Sjokla is ze de eerste stad ter wereld die een eigen fairtrade chocoladereep op de markt brengt. “Het unieke aan de reep is dat het fairtradeproducten combineert met lokale ambachten,” vertelt schepen voor noord- en zuidbeleid Dirk De Fauw (CD&V). “Sjokla bevat lokale ingrediënten, maar ook overzeese cacaobonen.”

Stad Brugge, Fairtrade Belgium en de Brugse chocolatiers willen met Sjokla respect opbrengen voor de cacaoboeren in het zuiden die het allesbehalve gemakkelijk hebben. Door de klimaatveranderingen, slechte werkomstandigheden en een schaars inkomen komen de boeren vaak in extreme armoede terecht. Fairtrade zocht ervoor dat deze landbouwers een eerlijke prijs krijgen voor hun geleverde producten. Bovendien is de keuze voor fairtrade voor Brugge niet uitzonderlijk. Sinds 2008 mag ze zich een fairtradestad noemen.

Stad Brugge staat in voor het ontwerp en promo van de reep Sjokla. De Gilde van de Brugse chocolatiers produceren, verpakken en distribueren de chocolade. De verpakking verwijst net zoals het product zowel naar het zuiden als naar Brugge. De gouden golfjes staan voor de cacaobonen die over de zee getransporteerd worden en zijn dus een symbool voor de cacaoboeren. De zwaantjes zijn dan weer een typerend Brugs element die de chocoladegilde gebruikt als haar symbool.

Het is een product om trots op te zijn,” aldus Charles Snoeck van Faitrade Belgium. “Het engagement van Brugge om in te zetten op fairtrade is sinds 2008 alleen maar verlengt. Vandaag zijn er vijftig fairtradeverkooppunten in de stad en in meer dan dertig horecazaken staan er fairtradeproducten op de menukaarten. Sjokla is een prachtig symbool voor tien jaar fairtrade in Brugge.”

De reep Sjokla is vanaf 8 mei te koop in Mijn Brugge, de museumshop, In & Uit, de Oxfam wereldwinkel en de Brugse chocolatiers. Er is zowel een melkchocoladereep als een fondantvariatie. (FRIESE LANDUYT)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: