Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Oude Egyptenaren in Brugge

 

Onlangs startte in Xpo Center Bruges (site Oud-Sint-Jan) de tijdelijke tentoonstelling ‘Mummies in Bruges’. In drie zalen worden drie deelthema’s belicht van het oude Egypte: leven, dood en het hiernamaals. De expo bevat negen mummies en ruim tweehonderd objecten waaronder enkele nog nooit eerder tentoongestelde voorwerpen.

 De collectie die te zien is, behoort tot het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden (Nederland). Het Rijksmuseum heeft een collectie van meer dan 180.000 stukken uit het Oude Egypte, het Nabije Oosten, de klassieke wereld en het vroege Nederland. Die verzameling behoort tot de tien belangrijkste Egyptische collecties ter wereld.

Drie thema’s, drie zalen

‘Mummies in Bruges’ is opgedeeld in drie thema’s. De eerste zaal brengt de kijker naar het leven van de oude Egyptenaren. Tienduizend jaar geleden kwamen mensen zich vestigen langs de vruchtbare oevers van de Nijl. Kleine nederzettingen groeiden uit tot een machtig rijk met een complex schrift en een bijzondere religie, met aan het hoofd de farao. De eerste zaal stelt allerlei gebruiksvoorwerpen tentoon zoals speelgoed, schminkpotjes, muziekinstrumenten en kunstobjecten. Er is ook ruimte voor de voeding van het oude Egypte.

De tweede zaal toont aan de hand van beeldmateriaal en video’s hoe overleden Egyptenaren gemummificeerd en begraven werden. De oude Egyptenaren geloofden dat er na het leven op aarde nog een eeuwig leven was. De begrafenis was het sleutelmoment om dat eeuwige leven te verkrijgen. Het intact bewaren van het lichaam was de belangrijkste voorwaarde. Dat deed men door de dode te mummificeren. Voorts werden de ingewanden verwijderd en in aparte kruiken gestopt, met uitzondering van het hart. Tot slot werd het gemummificeerde lijk in een rijkelijk beschilderde sarcofaag gelegd.

Tot slot informeert de derde zaal over het hiernamaals. Na het overlijden moest de dode een reis afleggen naar het eeuwige leven. Geheime rituelen, voedseloffers, spreuken en grafgiften zoals godenbeelden, magische amuletten en dodenboeken moesten die tocht vergemakkelijken. (LF/FL)

‘Mummies in Bruges’ loopt nog tot zondag 11 november.

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: