Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Gold, Brugse stemmen uit de vijftiende eeuw

De leerlingen van de Heilige Familie bouwden de maquette van de Sint-Donaaskathedraal

 

 

Van 7 tot en met 13 mei loopt in Brugge de eerste editie van het tweejaarlijks festival Gold. Het festival vertelt het verhaal van Donaas De Moor en verbindt onroerend erfgoed, kunstschatten en muziek van Brugge uit de vijftiende eeuw.

In de vijftiende eeuw wonen er zo’n 200.000 inwoners in Brugge. De economie bloeit en lokt heel wat kunstenaars naar de stad. Het is een gouden eeuw voor de West-Vlaamse stad.

Iedereen kent de Vlaamse primitieven, maar het vijftiende eeuwse Brugge liet ons daarnaast nog een ander kunstproduct na: de polyfonie. Naast chocolade en trappist was die muziek een exportproduct over heel Europa. De componisten hadden een eigen gevoel voor melodie en konden zich onderscheiden van hun Italiaanse en Engelse collega’s.

Een van die componisten is Jacob Opbrecht. Hij werd geboren in het jaar 1457 en maakte onder andere carrière in Italië. Ook in Brugge schreef hij muziek. Zo schreef hij voor Donaas De Moor een mis die vandaag nog steeds bekend is. Donaas was in de vijftiende eeuw een van de belangrijkste en rijkste mensen in Brugge. Na zijn dood werd hij begraven in de Sint-Jakobskerk. De Moors vrouw Adriana vroeg Obrecht om een mis te schrijven voor haar overleden echtgenoot die elk jaar speelde in de privékapel van het echtpaar. Die Missa De Sancto Donatiano zal op donderdag 10 mei opnieuw in de Sint-Jacobskerk klinken en wordt het hoogtepunt van Gold.

De huiscomponist van het Concertgebouw Frederik Neyrinck maakte van diezelfde mis een participatief project. Hij deelde de mis op in zeventien delen die op zaterdag 12 mei op verschillende locaties in Brugge zullen klinken, zowel binnen als buiten. Er nemen diverse koren, ensembles en solomuzikanten deel. De Missa De Sancto Donatiano omvat ook een Nederlandstalig lied dat ging over de goede werken voor de armen van Donaas De Moor. De Brugse dichteres Delphine Lecompte liet zich baseren op dit lied. Rond 17u30 is er op de Burg een grote apotheose.

De leerlingen uit het zesde Architecturale en binnenhuiskunst van het Technisch Instituut Heilige Familie maakten voor het festival Gold een maquette van de verdwenen Sint-Donaaskerk op de Burg. Die kerk speelde een belangrijke rol in de gouden eeuw van Brugge en refereert naar de heilige Sint-Donaas en Donaas De Moor. De maquette zal de gesloopte kerk opnieuw zichtbaar maken en wordt tentoongesteld in de inkomhal van het stadhuis. De leerlingen werkten aan de hand van een plan en oude foto’s in totaal 150 uur aan de maquette. (FRIESE LANDUYT)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: