Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Paul Van Damme stelt nieuw boek ‘Propaganda in België’ voor

 

 

De Loppemse auteur en historicus Paul Van Damme heeft zijn nieuw boek Propaganda in Belgie (1934-1951) voorgesteld. Van Damme schreef zowel geschiedenisboeken voor scholen als wetenschappelijke werken. Hij werkte twee jaar aan zijn laatste boek. “Veel mensen denken dat schrijven iets romantisch is, maar de realiteit is anders,” vertelt Van Damme. “Dat is ’s nachts wakker worden, onaanspreekbaar zijn en veel piekeren.”Propaganda in België is uitgegeven door het Davidsfonds. “Vorig jaar presenteerde hij nog een kort voorproevertje en de inhoudstafel,” vertelt Ann Van Camp, uitgever bij Davidsfonds, over Van Damme, “maar het was meteen duidelijk dat het de moeite waard was om te publiceren. Het is een toegankelijk boek. Het is belangrijk dat iedereen toegang krijgt tot historische analyses met voldoende nuance.”

 

Weten hoe propaganda werkt

Propaganda heeft doorgaans een eenvoudige boodschap die consequent herhaald wordt. De boodschappen zijn emotioneel geladen en werken in op het groepsgevoel. Ze creëren een vijand en richten zich tot een grote massa. Verder hebben propagandaberichten een autoritaire toon en dulden ze geen tegenspraak. Het gaat niet om gelijk hebben, maar om gelijk halen.

Het recentste boek van Paul Van Damme omvat veel karikaturen, foto’s en afbeeldingen. Het werk belicht een breed maatschappelijk spectrum dat zich niet beperkt tot politieke partijen – zoals het fascisme – maar informeert over propaganda in sport, literatuur en toerisme. “Mensen mobiliseren kan enerzijds positief zijn, maar kan anderzijds fout uitdraaien als het om stellingen gaat die gevaarlijk zijn,” aldus Van Camp. “In een wereld vol massa media is het belangrijk om te weten hoe propaganda werkt. Er kon dus geen beter moment zijn om zoiets te publiceren dan nu.”

Publiekshistoricus en professor aan de Universiteit Gent Bruno De Wever kwam het boek voorstellen. Hij is gespecialiseerd in de Tweede Wereldoorlog. De Wever noemt Propaganda in België een geweldig boek dat niet mag ontbreken in de boekenkast van mensen die een hart hebben voor geschiedenis: “Het is een boek waarvan ik wou dat ik het zelf geschreven had.”

“Titels die verleiden om te lezen”

You never walk alone, de Zwarte en de Witte van Sichem, From hero to zero, het zijn stuk voor stuk titels van hoofdstukken uit het boek die verleiden om te lezen,” besluit De Wever. “De bibliotheken staan vol mooie titels, maar blijken slechts een camouflage te zijn van een hol vat. Niet met dit boek.” (Friese Landuyt)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: