Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Etsco te gast in het Rijksarchief Brugge

 

 

Met de expo ‘Beeldend … tussen de lijnen in’ slaan het grafiekcollectief Etsco en het Rijksarchief in Brugge de handen in elkaar om zo de prentkunst in de spotlights te zetten. In de twintigste eeuw kende de kunstdiscipline een terugval, maar het kan de laatste jaren weer op een voorzichtige revival rekenen. Het doel van Etsco: mee aan de kar trekken om dit eeuwenoude kunstambacht (opnieuw) onder de aandacht te brengen.

 Het grafiekcollectief Etsco is een zevenkoppige kunstenaarsgroep die al sinds 2008 actief is in de wereld van de prentkunst. De vereniging heeft als doel grafiek te promoten in de brede zin van het woord. De leden werken voornamelijk rond diepdruktechnieken en presenteren grafiek op een persoonlijke en eigenzinnige manier. Het gezamenlijk ondernemen van een zoektocht rond een plastisch probleem vormt een uitdaging die de groep graag aangaat. Na eerdere projecten in onder meer Damme, Lissewege en het sociaal restaurant Pas Partout in Brugge, gaan ze voor hun nieuwste uitdaging een samenwerking aan met het Rijksarchief in Brugge.

Rode draad

Etsco koos voor het concept ‘letters’. De lettertekening is een dynamisch gegeven waar de mogelijkheden eindeloos van zijn, net zoals die van de grafiek. De groep gebruikt een letter om de eigen beeldtaal esthetiek te verlenen: vertrekken vanuit de letter als teken en er iets meer mee doen. Uit dit spel ontstaat een diversiteit in zowel beeldtaal als betekenissen, waar de bezoeker naar op zoek kan gaan.

3D

De werken worden tijdens de tentoonstelling op verschillende manieren gepresenteerd. Uiteraard wordt er via de traditionele manier op papier gedrukt. Maar daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van lampenkappen die dienen als canvas, wordt er videokunst getoond en staat aan de ingang van het Rijksarchief een 3D-installatie. De bezoeker ziet wat prentkunst in de 21ste eeuw kan zijn. (LF)

De grafiektentoonstelling ‘Beeldend … tussen de lijnen in’ in het Rijksarchief in Brugge (Predikherenrei 4A) is te bezichtigen van 24 april tot en met 11 mei, dit telkens van dinsdag tot vrijdag (9 – 12 uur en 13 – 16uur) en op zaterdag 5 mei (14 – 18 uur). Tijdens het Erfgoedweekend (21 en 22 april) demonstreert Etsco er bovendien doorlopend druktechnieken.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: