Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Mooov-filmfestival op nieuwe leest geschoeid

Foto EDM

Van 17 tot en met 30 april loopt het vijfde MOOOV-Filmfestival op acht locaties in Vlaanderen. Brugge is een van die plekken met meer dan 65 films uit alle landen van de wereld in Cinema Lumière, waar alle activiteiten plaatsvinden, van pop-up bar tot ticketverkoop. 

Mooov nam dit voorjaar een bijzondere start met de voorstelling van vijf films op bijzondere locaties, zoals de Poortersloge, Choco-Story, Brouwerij De Halve Maan. Organisator Benny Haesebrouck: ‘Enerzijds was het de bedoeling om te kijken of Brugge klaar is voor zo’n alternatieve filmbeleving, los van de traditionele cinemazaal. Anderzijds is het belangrijk voor ons om vaker in het straatbeeld te komen. Iedereen in Brugge weet dat MOOOV bezig is met film en dat ze voor films bij ons moeten zijn.’ 

Festival

De affiche puilt uit met vijf familiefilms, acht films in competitie, de competitie ‘kortfilm’, negen ‘discoveries’, tien documentaires en 35 ‘stories’. Nieuw: alle films spelen in stadscinema Lumière waar ook een bar wordt ingericht en de ticketverkoop plaatsvindt. In De Republiek wordt elke dag een bijzonder ‘filmisch’ gerecht klaargemaakt. Het blijkt steeds weer dat vooral de grote publiekstrekkers om 20 uur populair zijn. Vorig jaar waren de meeste vertoningen na enkele dagen al uitverkocht. Daarom moest MOOOV heel wat filmliefhebbers teleurstellen. ‘Dit jaar proberen we daar rekening mee te houden,’ zegt Haesebrouck, ‘de meesten verwachten om 20 uur de beste films. Nu gaan we die films toch proberen te spreiden over de dag. We willen zoveel mogelijk mensen in de zalen krijgen, maar we willen ook dat ze onze films kunnen zien.’

Geen thema

Ook nieuw: MOOOV werkt dit jaar niet langer rond een thema. Toch keren enkele thema’s uit de vorige edities terug zoals bijvoorbeeld migratie. Daarnaast legt MOOOV nieuwe accenten. ‘Dit jaar focussen we ons op westerns’, zegt medewerker Seppe Vanhaecke, ‘maar ook Aziatische westerns of ‘easterns’, Braziliaanse films en Amerikaanse indies of onafhankelijke speelfilms komen aan bod.’

Het filmfestival opent met Marlina the Murderer in Four Acts. Haesebrouck: ‘Deze feministische western uit 2017 vertelt het verhaal van een Indonesische vrouw uit een kleine gemeenschap in Sumba. Op een dag probeert een zekere Markus en zijn bende haar te overvallen. Ook onze slotfilm, de Braziliaanse weerwolvenhorror Good Manners, belooft veel goeds.’

Randactiviteiten

Naast het filmgamma organiseert MOOOV ook enkele randactiviteiten, onder meer in samenwerking met het Rode Kruis-opvangcentrum De Patio (Vlamingstraat). Enkele bewoners zullen deel uitmaken van onze festivaljury. Voorts organiseert het filmfestival een talkshow met vijf bekende gasten: Sahim Omar Khalifa (regisseur van Zagros), de Brugse actrice Liesa Naert, de Oostendse acteur Sebastien Dewaele (Eigen Kweek), muzikant Dijf Sanders en Jozefien Daelemans (hoofdactrice van Charlie Magazine).

Tot slot is er het project Cult Life, een initiatief in samenwerkiing met Het Entrepot en Cactus. Van fragmenten filmmuziek wordt een nieuwe compositie gemaakt en vervolgens live gespeeld door Raketkanon, een Gentse punkmetalgroep. Ze richten hun pijlen op Old Boy, een Koreaanse cultfilm uit 2003. Locatie is de Stadsschouwburg. (LF)

 http://www.mooov.be

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: