Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Zaher: Pierre Muylle stelt voor

 

 

Drie keer reisde de Brugse curator Pierre Muylle doorheen de Palestijnse Westbank (de Westelijke Jordaanoever), op zoek naar lokale kunst, kunstenaars en objecten met een verhaal. De daaruit voortvloeiende ‘performance’ wordt nu een aantal keren opgevoerd in het Hof de Plezance, een bijgebouw van De Republiek. Vier intieme voorstellingen van één uur, voor telkens 25 geïnteresseerden in een prachtig gerenoveerd pand. Kunst met een boeiend verhaal.

Pierre Muylle is een bekende naam in kunstmiddens. Tot voor kort als directeur van het Luikse Madmusée, vandaag als directeur van het Oostendse Spilliaerthuis. Via zijn contacten en ervaringen met choreograaf Alain Platel (Les ballets C de la B) bedacht hij een origineel kunstconcept dat focust op het gegeven ‘kunst uitpakken’. De voorstelling speelt onder de Arabische naam Zaher en werd een aantal keren met succes opgevoerd, recent op het ‘Under Construction festival’ in Gent. Begin mei sluit hij af met voorstellingen in Ramallah, Nablus, Jerusalem en andere plaatsen in de bezette gebieden.

Concreet verzamelde Muylle een tiental zeer uiteenlopende voorwerpen die niet altijd uit kunstenaarshanden afkomstig zijn, en die hij verpakt in dozen die rond hem opgesteld staan. Het gaat zowel om schilderijen, boeken en tekeningen die één voor één worden ‘uitgepakt’ en uitvoerig worden toegelicht. Het resultaat is een bevreemdende voorstelling die het publiek gedurende een uur in de ban houdt.

Deze voorstelling is een initiatief van het Brugse Masereelfonds en De Republiek en speelt in primeur in het Hof de Plezance in het Boterhuis. (LF)

Speeldata: vrij. 13 april om 20 uur, zat. 14 april om 14 uur en om 16 uur en zondag 15 april om 11 uur. Info en reserveren via zaher@republiekbrugge.be. Zaher werd ontwikkeld in co-labo. Tickets kosten 5 euro.

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: