Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Transcoder rockt als vanouds na herbronning

 

Cultuurzaal Daverlo (Assebroek) maakt zich op om op vrijdag 13 april de heren van de Brugse bands Ozium en Transcoder te ontvangen. In de valies: rauwe bluesrock en snedige rockmuziek. Gratis mee te maken tijdens de Daverend-concertreeks van Cultuurcentrum Brugge.

 

Met Ozium boetseren Nick De Clerck (gitaar), Stefan Daenekynt (bas) en Chris ‘Hazy’ De Neve (drums) rauwe rockriffs, stevige ritmepartijen en ontspoorde bluessolo’s tot songs. Een ideale opwarmer voor Transcoder, die andere Brugse groep die vooral in 2011 en 2012 van zich liet horen met onder meer enkele passages in de Ancienne Belgique (in het voorprogramma van Arid en als ‘Poulain’ voor Studio Brussel) en de ep ‘For My Blood’. Daarna werd het een tijd stil rond de band van zanger Jan Van Acker. Maar zie, na een herbronningsperiode krijgt Transcoder nieuw leven ingeblazen. ‘De oude Van Acker is niet klein te krijgen, want hij doet te graag’, grapt Jan. ‘We waren nooit echt volledig gestopt, maar we bleven in de luwte wel nog bezig. Enkele leden (drummer Minco en bassist Miguel) zochten andere oorden op en ik mocht, samen met gitarist Francis Isebaert, op zoek naar nieuwe muzikanten. Voor een drummer moest ik niet ver lopen, want met mijn zoon Stan had ik meteen – letterlijk – een klassenbak in huis. Gitarist Jonathan Veriez kwam er ook bij, net als bassist Arnaud De Rouck. Een grote aanwinst, want Arnaud geeft les in songschrijven. Hij weet dus goed hoe je een lied in elkaar moet zetten. Als we samen zijn, stroomt de muziek eruit.’

Speelplezier in de studio

Transcoder schreef meer dan een handvol verse nummers, maar in plaats van die op een nieuwe plaat te persen, kozen ze voor een andere aanpak. In de Gentse Yellow Tape Studio van Peter Vandeveire (niet de radiopresentator, maar wel een legendarisch figuur als het opnemen op band aankomt) namen ze onlangs drie stevige nummers live op. ‘Die drie nummers hebben we live laten filmen door de beloftevolle regisseur Alexander Decommere. Het resultaat zijn eigenlijk drie videoclips in zwart-wit waar het speelplezier vanaf druipt,’ zegt Jan Van Acker. ‘Beschouw het als een soort visitekaartje waarmee we kunnen bewijzen wat we live waard zijn. Zoiets straalt meer kracht uit als je op organisatoren afstapt. De ambitie van onze groep is alvast om veel concerten te spelen.’ (ADC)

 

http://www.transcoder.be en http://www.brugge.be/daverend-unplugged

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: