Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Imagine Raymond op donderdag 19 april in De Werf

 

In april programmeert KAAP drie concerten. Voor één ervan – het Britse trio Mammal Hands – moet u op zondag 8 april om 17 uur in het gezellig panoramisch concertzaaltje van Vrijstaat O. (Zeedijk Oostende) zijn. In De Werf staat op vrijdag 13 april het duo Don Byron & Aruan Ortiz op het podium. Op donderdag 19 april wordt het project Imagine Raymond op het Werfpubliek losgelaten.

Imagine Raymond is een project waarvoor saxofonist Michel Mast zich inspireerde op het werk van de Amerikaanse Raymond Scott (+1994). Scotts ouders waren Russisch-Joodse immigranten die zich in Brooklyn New York vestigden, waar zoon Raymond in 1908 het levenslicht zag onder zijn officiële geboortenaam Harry Warnow.

In 1931 gradueerde Raymond aan de Juilliard School of Music, waar hij piano, muziektheorie en compositie studeerde. Zijn professionele carrière als pianist startte hij voor CBS Radio waar hij het huisorkest vervoegde dat onder leiding stond van zijn oudere broer Mark Warlow, die zelf acht jaar voor Harry in Oekraïne geboren was. Het was bij die gelegenheid dat jongere broer Harry het pseudoniem ‘Raymond Scott’ aannam. Gevoel voor humor lijkt deze Raymond Scott in ieder geval wel gehad te hebben: toen hij in 1936 onder zijn CBS-collega’s muzikanten aanwierf voor zijn eigen ‘Raymond Scott Quintette’ bleek het gezelschap uit zes leden te bestaan. Op vraag van een journalist waarom dit ensemble dan als kwintet voorgesteld werd zou het antwoord geweest zijn : omdat de benaming ‘sextet’ de aandacht van het publiek te veel van de muziek zou afleiden.

Futuristische elektronische composities

Het kwintet bestond een tweetal jaar, waarna het zich verder ontwikkelde tot een big band. Na het overlijden van zijn broer in 1949 volgt Raymond hem op als orkestleider van CBS Radio, waarna hij een jaar later verhuist naar NBC Television. De riante verloning die hij uit deze jobs betrekt, gebruikt hij om zijn passie voor de prille innovaties in elektronische muziek op te pikken en te ontwikkelen. Met instrumenten die hij zelf ontwikkelde, maakte Scott onder andere futuristische elektronische composities die hun weg vonden naar radio- en tv-commercials, naast ook volwaardige elektronische werken en relaxerende muziek voor kinderoren. Verbijsterend fris op vandaag vind ik bijvoorbeeld zijn ‘Soothing Sounds For Baby’ (1963) klinken, dat ik ergens omschreven las als ‘Kraftwerk for kiddies, ambient for adults’.

Dat Scott naast muzikaal ook technisch talent had is duidelijk : het ontwikkelen van zijn Clavivox bracht hem in aanraking met de 25 jaar jongere Bob Moog terwijl één enkel exemplaar van zijn Electronium door het Motown-label aangekocht werd.

Looney Tunes

In het laatste kwart van de 20e eeuw geraakte Scotts muziek grotendeels vergeten, terwijl de man zelf na verschillende hartaanvallen wegkwijnde en zijn technische uitvindingen onder het stof van de vergetelheid terecht kwamen.

Dat Scott’s muziek de tand des tijds overleeft en velen nog bekend in de oren klinkt is vooral te danken aan het feit dat hij in 1943 zijn catalogus verkocht aan Warner Bros, waar zijn nummers door muzikaal directeur Carl Stalling arrangementen kregen die gebruikt werden in de Looney Tunes-tekenfilmreeks, waarvan de iconische Bugs Bunny en ‘beepbeep’ Road Runner de bekendste stripfiguren zijn.

De wereld van Scott opent zich voor u op donderdag 19 april in De Werf, waar het sextet van Michel Mast versterkt wordt door klankendelver Dijf Sanders. Videomaker Victor Van Rossem zorgt voor de begeleidende visuele achtergrond. ‘When will it end?’ Geen idee, maar het gelijknamige nummer krijgt u er ongetwijfeld te horen. Van dit project verschijnt op het W.E.R.F. label de gloednieuwe release ‘Imagine Raymond’ (W.E.R.F. 154). (RUDI VANMARCKE)

 

http://www.kaap.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: