Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Affiche van More Music! biedt een brede muzikale trip aan

 

Van woensdag 4 tot zondag 8 april vindt in Brugge de zesde editie van More Music! plaats, een groots muziekfestival dat de bezoeker ‘meeneemt op een avontuurlijke muzikale trip van singer-songwriter en spoken word-performers tot elektronica en uitdagende multimediale projecten’. More Music! is een samenwerking tussen het Concertgebouw Brugge en Cactus Muziekcentrum vzw. ‘We hebben een schitterend festival samengesteld dat op het kruispunt van beide werkingen ligt’, luidt het.

‘Wij presenteren vooral klassieke muziek en hedendaagse dans terwijl Cactus vooral pop, rock en elektronica aanbiedt. We probeerden voor de line up van More Music! daar iets tussen in te vinden”, zegt Jan De Moor (Concertgebouw Brugge). ‘Klopt’, zegt Felix Van de Loock (Cactus Muziekcentrum). ‘More Music! streeft naar acts die meer zijn dan alleen maar een act. Op dit festival krijg je vertoningen die werken met visuals of gericht zijn op performances. Enerzijds biedt More Music! een podium aan een aantal grote namen, anderzijds presenteren we een aantal minder bekende artiesten. Zo proberen we het publiek te overtuigen om ook eens iets anders te beluisteren. Op die manier ontdekken de mensen iets wat ze anders niet zouden hebben opgemerkt.’

Uit de comfortzone

Omdat de meeste concerten plaatsvinden in het Concertgebouw, gaan Jan, Felix en de collega’s op zoek naar artiesten die passen in het gebouw. ‘Dit jaar komt Carl Craig met een synthesizerorkest. Deze technolegende speelde eerder al op Dour, maar bij ons wordt het een zittend concert. Dat wordt speciaal’, zegt De Moor. ‘We zorgen ervoor dat dit soort artiesten en bands passen in het concept van het Concertgebouw én More Music!, al stappen we als organisator ook graag eens uit de comfortzone.’

‘We stellen vast dat het publiek openstaat om nieuwe dingen mee te pikken,’ zegt Van de Loock. ‘More Music! kan zowel een publiek overtuigen binnen de klassieke muziek als binnen de popmuziek. Ik vind het fantastisch als mensen dankzij ons festival nieuwe muziek ontdekken.’

‘Maar ook de muzikanten zelf hebben een open geest,’ vult De Moor aan. ‘Op de tweede dag (5/4) komt bijvoorbeeld jazzmuzikant Julien Desprez. Hij maakt elektronische muziek in een gechoreografeerd concert. De muzikanten experimenteren met de invloeden die ze ad hoc ervaren. Je hebt dus niet alleen een open-minded publiek, maar ook muzikanten die niet in hokjes denken. Ze gaan voorbij hun grenzen.’

Jonge honden

Naast gerenommeerde acts en minder bekende artiesten, komt ook jong talent aan bod tijdens More Music!. ‘Zo komen jonge artiesten in contact met andere muzikanten en dat verrijkt hun muziek’, zegt De Moor. In voorgaande edities traden er artiesten op die aanvankelijk onbekend waren, maar doorheen de jaren uitgegroeid zijn tot echte ‘monumenten’. ‘Neem nu Benjamin Clementine’, getuigt Van de Loock. ‘Drie jaar geleden stond hij bij ons in een kleine zaal, intussen verkoopt hij vlot grote zalen uit. Artiesten komen hier vaak hun nieuw project voorstellen om er na enkele jaren mee uit te pakken op de grote festivals.’

Alle optredens vinden dit jaar plaats in het Concertgebouw, behalve de slotzondag. De Kortrijkse metalband Amenra zal op zondag 8 april de Cactus Club inpalmen. ‘We voelden dat die band niet volledig tot zijn recht zou komen in het Concertgebouw’, zegt Van de Loock. ‘Dat heeft vooral met de capaciteit te maken. Bij een staand concert in het Concertgebouw is de maximumcapaciteit immers beperkt. Dat we gelijk hebben, bewijst de ticketverkoop: het concert van Amenra is intussen volledig uitverkocht.’

‘Als je alles op een rijtje zet, biedt More Music! een breed spectrum van soorten muzikanten, stijlen en belevingen aan’, zegt De Moor. ‘Het gaat van visuals tot dans. Er is een grote zaal, maar ook kamermuziek. Er zijn staande optredens, maar ook zittende optredens. Kortom, een zeer breed palet. We nodigen het publiek dan ook uit om de verschillende acts te ontdekken op de website van More Music!.’ (FRIESE LANDUYT/ADC)

_____

More Music! vindt plaats van 4 tot 7 april in het Concertgebouw en op 8 april in de Cactus Club. Er staan onder meer concerten op het programma van Panda Bear, Carl Craig Synthesizer Ensemble, Amenra, Fennesz & Lillevan, Emanuel Gat & Awir Leon, Alex Cameron, The Colorist Orchestra ft Lisa Hannigan, Madensuyu en WWWater. Alle details: http://www.moremusic.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: