Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

35 jaar Brugge in Marec-tekeningen

 

In de Brugotta Hal Biekorf (Sint-Jakobsstraat) loopt nog tot 20 april een boeiende expo van onze huiscartoonist Marec. In 36 tekeningen geeft hij met zijn scherpe pen een fraai, grappig en veelal historisch (politiek) overzicht  van 35 jaar Brugge, van ‘Uitkrant tot EXit’.

 

De cartoons die ingekaderd aan de muren hangen in de Brugotta Hal Biekorf verschenen eerder in de Uitkrant en op de covers van EXit. Marc De Cloedt alias Marec startte zijn mediacarrière begin de jaren tachtig in ‘Kan’t? Magazine’. De oprichters van het blad (Jan Rachels, Marnix Puype en Eric Van Hove) hadden hem bezig gezien toen hij in de Langestraat de muren van de vroegere jazzkroeg ‘De Versteende Nacht’ voltekende met zijn strip ‘De Dom-Bom’. Hij mocht meteen aan de slag. Toen  ‘Kan’t? Magazine’ na enkele jaren ophield te bestaan, kon hij (tot eind 1994) zijn artistiek ei kwijt in de Uitkrant, een cultureel blad waarvan Jon Misselyn hoofdredacteur was. ‘Dat was een ongelooflijk cadeau in mijn leven, want bij beide magazines kreeg ik de absolute vrijheid. Ik kon tekeningen maken in mijn eigen stijl en zonder dat ik me moest verantwoorden over de inhoud’, zegt Marec.

 

Gouden Hugo

Opmerkelijk: op de expo kun je ook de originele ‘Gouden Hugo Award’ bewonderen. Deze award werd elk jaar uitgereikt aan een Bruggeling die zich op cultuurvlak verdienstelijk had gemaakt. Voor dat pitbull-achtig beeldje stond wijlen Hugo Stevens model, de toenmalige cultuurschepen die vaak op de korrel werd genomen door de Uitkrant-redactie en als figuur dikwijls opdraafde in de spotprenten van Marec. ‘Ik denk dat Hugo Stevens een van de laatste politici van een generatie was die niet besefte dat je belangrijk werd geacht als er een cartoon over je werd getekend. Nu zitten bijna alle politici te wachten om door ons afgebeeld te worden’, zegt Marec die vanaf 3 april ook nieuw werk zal tonen in ‘De Loge van Marec & Aspe’, zijn vernieuwde galerij in de Sint-Jakobsstraat. Maar daarover volgende maand meer in EXit. (ADC)

http://www.ccbrugge.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: