Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘Iedereen heeft een mening over democratie’

Foto Anna Lupien

Op 31 maart is in de MaZ de theatervoorstelling Fight Night te zien van Ontroerend Goed. Angelo Tijssens werd geboren in Blankenberge, liep school in Brugge en studeerde later aan het Conservatorium in Antwerpen. Ondertussen is hij al een kleine tien jaar lid van het gezelschap. Ontroerend Goed werkt als artist in residence in De Vooruit, maar trekt met hun uitgebreide repertoire de hele wereld rond.

EXit: Fight Night gaat over democratie?
Angelo Tijssens: ‘
We creëren met Ontroerend Goed geen stukken met klassieke verhaallijnen of personages. Bij de creatie van ons werk worden we altijd getriggerd door iets wat in onze omgeving gebeurt. We starten vanuit wat we willen vertellen op een bepaald moment in ons leven. Fight Night werd in 2011 gecreëerd, toen ons land geconfronteerd werd met de langste regeringscrisis ooit. We hadden toen 541 dagen geen regering. 2011 was dus een cruciaal jaar voor de democratie in ons land.’

EXit: Is het een politiek stuk?
Tijssens: ‘
Fight Night gaat over democratie en stemmen, maar we kruipen niet in de huid van politici. We spelen ook geen debat na. We stellen vragen als: ‘Is het belangrijk om te stemmen? Waarom verander je jouw stem? Waarom stem je op een bepaalde persoon? Alles speelt zich af binnen de muren van het theater en dat is ook de realiteit waar we het over hebben. We benaderen het gegeven bovendien op een heel interactieve manier.’

EXit: Het publiek maakt actief deel uit van de voorstelling?
Tijssens: ‘
Net als in een echte democratie krijgt het publiek zelf een stem. Iedereen die in de zaal zit, kan via een bakje meestemmen over wat op scène gebeurt. In Fight Night is dat inhoudelijk heel logisch, maar het gebeurt wel vaker in ons werk. We experimenteren al van bij het begin met de rol van het publiek. Zo creëerden we ooit een reeks ‘één op één voorstellingen’ waar één speler en één bezoeker met elkaar werden geconfronteerd. We gaan met Ontroerend Goed eigenlijk altijd op zoek naar de ultieme live-ervaring.’

EXit: Is het improvisatietheater?
Tijssens: ‘
Zo ver gaan we niet, maar het is wel zo dat Fight Night elke keer anders eindigt. Geen enkele voorstelling is dezelfde, omdat er oneindig veel mogelijkheden zijn binnen de structuur die we hebben uitgewerkt. Wij weten nooit helemaal wat er gaat gebeuren en dat is wel leuk. Zo houden we het ook voor ons zelf allemaal heel fris, zelfs al moeten we daar veel tekstkennis voor onderhouden.’

EXit: Jullie spelen het stuk over de hele wereld?
Tijssens: ‘
Fight Night is in oorsprong een coproductie met een Australisch gezelschap. We vieren eind april de 250ste opvoering. Er is ondertussen een Engelse en een Franse versie. We hebben de voorstelling in Hongkong gespeeld na de grote studentenprotesten, in Canada tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Vorig jaar hebben we in Moskou ook een remake gemaakt met Russische acteurs. Een voorstelling over democratie op een boogscheut van het Kremlin, mag toch bijzonder genoemd worden.’

 EXit: Passen jullie het stuk dan aan de context aan?
Tijssens: ‘
Er wordt nooit één woord veranderd en toch denkt iedereen hier en in het buitenland dat het over hen gaat. Een fijn compliment voor ons, omdat we op die manier aantonen dat ons werk actueel blijft en heel universeel is. Iedereen, waar ook ter wereld, heeft wel een mening of houding tegenover democratie, ook al is die niet overal geïnstalleerd zoals wij die kennen.’ (SD)

_____www.ccbrugge.be

 Oproep voor jongeren (16 tot 26 jaar)

Onder de noemer ‘Selected by aMAZe’ bundelt Cultuurcentrum Brugge het aanbod voor jongeren en studenten. Deze bundeling is gekoppeld aan een mooie korting. Jongeren tussen 16 en 26 jaar kunnen op zaterdag 31 maart 2018 in de MaZ mee bepalen welke voorstellingen volgend seizoen dit label krijgen.

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: