Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

“Het thema is kiezen, ik weet niet wie er opgekomen is”

 

In de loop der jaren is Erfgoeddag een begrip geworden in gans Vlaanderen. Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Brugge een tweedaagse variatie op deze feestdag voor materieel en immaterieel erfgoed. Op zaterdag 21 en zondag 22 april vinden er 84 activiteiten plaats. Het thema dit jaar is kiezen en is erg breed ingevuld. Zowel verkiezingen als tradities worden in beeld gebracht. “Je zult dus keuzes moeten maken welke activiteiten je zal meepikken,” aldus burgemeester Renaat Landuyt (SP.A),” maar dat maakt het net zo boeiend.”

“Het thema is kiezen, ik weet niet wie er opgekomen is,” vertelt burgemeester Renaat Landuyt. “Erfgoeddag is een bron om na te denken en vervolgens de link te leggen met het heden. Je zult keuzes moeten maken, maar dat maakt het net zo boeiend.” Erfgoedcel Brugge werkt samen met meer dan vijftig organisaties om Erfgoeddag te realiseren. Zowel grote professionele spelers als kleine kringen zetten in op hun erfgoed. “Het is niet omdat je kiest, dat je niet kunt samenwerken,” vult Landuyt aan. “We tonen dat Brugge goed kan samenwerken met diverse mensen en groepen.”

Twintig kilometer aan archief

Het Rijksarchief is het centrale infopunt van Erfgoeddag waar ook lezingen en tentoonstellingen zullen doorgaan. Ze heeft twintig kilometer aan archief en elk jaar komt er nog 500 meter bij. “Dat brengt keuzes met zich mee,” zegt Hendrik Callewier, vertegenwoordiger van het Rijksarchief Brugge. “Keuzes over wat en hoe we stukken bewaren.”

“We tonen dat Brugge goed kan samenwerken met diverse mensen en groepen” – Renaat Landuyt

Het Rijksarchief is al enkele jaren een gastheer op Erfgoeddag, maar dit jaar toont ze zelf een stukje van haar uitgebreide collectie. “Elk archiefstuk vertelt zijn eigen verhaal en de waarde ervan is voor iedereen verschillend,” aldus Callewier. “Bij klassieke tentoonstellingen kiest de archivaris wat er getoond wordt. Deze keer laten we de heemkundigen, genealogen, onderzoekers, restauratoren en vrijwilligers kiezen. Dat heeft geleid tot een bijzondere en eigenzinnige tentoonstelling.”

Eerste deelname De Hert

De Schuttersgilde De Hert van Sint-Andries neemt voor de eerste keer deel aan Erfgoeddag. De boogschuttersgilde is in 1926 opgericht en week van de binnenstad uit naar Sint-Andries. “We betrekken ook de jeugd in onze vereniging,” vertelt Erwin Busschaert, “zij moeten tenslotte de traditie voortzetten.” In haar 92 jaar bestaan heeft de gilde heel wat archiefstukken waar alles werd bijgehouden. “In de oude boeken staat er genoteerd hoeveel men moest betalen en hoeveel de pijlenrapers verdienden. Ook prijzen worden vermeld. De ene keer was dat een geldprijs, de andere keer een paar konijnen of kippen.”

Ten slotte werkt ook de diversiteitsdienst van Brugge mee aan Erfgoeddag. Brugge wordt op cultureel vlak diverser, want bijna veertig procent van haar inwoners hebben een migratieachtergrond. Erfgoeddag is voor die mensen de kans om hun cultuur te delen. “Naast expo’s organiseren we vier gespreksmomenten waarbij we mensen met een migratieachtergrond uitnodigen,” aldus Tom Feys, expert integratie van de diversiteitsdienst Brugge. “Daar kunnen ze nadenken over diversiteit.” (FRIESE LANDUYT)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: