Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

De Mattheuspassie van J.S. Bach: een oratorium met therapeutische effecten?                                            

 

Op 24 maart 2018 wordt in de Sint-Gilliskerk Bach’s Mattheüs passie opgevoerd onder leiding van Ignace Thevelein, dirigent van het Collegium de Dunis.

 

De Matteus-Passie is het prachtige werk van Johan Sebastian Bach, dat elk jaar over de hele wereld vele duizenden mensen bij elkaar brengt en verenigt, ongeacht geloofsovertuiging of politieke gerichtheid. Over alle verschillen heen verbindt het beluisteren van dit muziekstuk mensen. Dit oratorium van J.S. Bach wordt door velen beschouwd als een van de mooiste en belangrijkste muzikale composities. Het muzikaal uitvoeringsapparaat dat ook door het Collegium de Dunis ingezet wordt voor de Mattheuspassie is indrukwekkend: dubbel koor en dubbel orkest (strijkers, hobo’s, fluiten en continuo), zes solisten en een afzonderlijk koor voor de koraalmelodie van het openingsdeel. De evangelist, de tenor Roel Vansevenant, vertelt het verhaal, begeleid door cello en orgel. De Christuswoorden worden gezongen door de bas Patrick Pranger. Het koor brengt de stem van het volk tot klinken. De andere solisten die op 24 maart optreden zijn Sarah Peire, sopraan, Isabelle Dekeyser, alt, Gert-Jan Verbueken, tenor, en Drew Santini, bas. De luisteraars in de kerk zullen enkele koralen van de Mattheuspassie kunnen meezingen.

Werkt de Matteüspassie therapeutisch?

De laatste decennia worden wij allen een toenemende gejaagdheid en rusteloosheid gewaar in onze samenleving. In de EXIT van januari werd Prof. Hendrik Opdebeeck geïnterviewd naar aanleiding van zijn boek over de Mattheuspassie met de sprekende titel Troost in muziek. Inderdaad, wij hebben in toenemende mate troost nodig in de hectiek van onze samenleving. De oorzaken zijn talrijk: de hoge eisen en verwachtingen die worden gesteld, de onzekerheid, het perfectionisme, het geïsoleerd zijn of de ervaring van eenzaamheid, angst, verdriet, energie-uitputting, etc. We vatten een en ander vaak samen met het woordje stress. De superlatief van stress kunnen we burn-out noemen. Het is een plaag geworden die vooral woedt in de medische zorg, het onderwijs en de industrie. Omwille van dit toenemend maatschappij-ondermijnend fenomeen is het dringend nodig dat verder initiatieven opgestart worden om hieraan structureel te verhelpen. Wie weet kan een traditie om jaarlijks in Brugge opnieuw de Mattheuspassie te brengen, hiertoe haar bescheiden steentje bijdragen.

Stiltehoeve Damme

De Stiltehoeve in Damme is een initiatief dat al in de jaren tachtig vanuit de zojuist geschetste context werd opgestart. Deze hoeve werd mede met steun van Phil Bosmans van Bond zonder Naam aangekocht en na zijn dood op ecologische wijze gerestaureerd. In de Stiltehoeve is onder meer een concertgroep actief die via muziek en causerieën mensen bijeen brengt. Het is een nog steeds aangroeiende vriendenkring die verbindend blijkt te werken tussen mensen. Het team dat zijn schouders zet onder de Mattheus Passie uitvoering van 24 maart bestaat uit: Michèle Nachtergaele, Karla Savat, Ignace Thevelein, Koen Vandewalle, Joris Weyts, Dirk Demaeght en Renaat Lowagie. (KV)

 

Mattheüspassie J.S.Bach op 24 maart, 19 uur in de Sint-Gilliskerk. Ticketreservatie: metanoia.bookfast.me of Boekhandel Raaklijn Kuipersstraat 1, stiltehoeveconcerten.weebly.com

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: