Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Double Bill clubconcert in De Werf

 

Op zaterdag 24 maart trekken de muzikanten van Orchestra Exotica de lente op gang in De Werf met een concert geïnspireerd op de muziek van Martin Denny. De Amerikaanse Denny werd in 1911 in New York geboren en overleed op 94-jarige leeftijd middenin de Stille Oceaan in de Hawaïaanse hoofdstad Honolulu, waarna zijn as op zee verstrooid werd.

Denny groeide op in Los Angeles waar hij klassieke piano studeerde. Zijn studies werden een tijd onderbroken toen hij gedurende de Tweede Wereldoorlog onder de wapens geroepen werd, waarna hij in 1945 in het Los Angeles Conservatory of Music zijn studies hervatte en er naast piano ook compositie en orkestratie studeerde.

Een eerste kennismaking met Honolulu was er al in 1954 toen hij er voor een tweetal weken ingehuurd werd door de avontuurlijke baruitbater Don the Beachcomber, die na zijn echtscheiding zijn tropische barconcept in de USA moest achterlaten en het concept naar Hawaï overbracht. Ernest Gantt – zoals Don’s naam officieel luidde – had in de USA in de late jaren 40 een succesvolle carrière kunnen opbouwen toen zijn exotische gerechten en cocktails pijlsnel aan populariteit wonnen onder celebrities in Hollywood.

Het is bij zijn eerste verblijf in Honolulu dat Denny zijn muzikaal handelsmerk ontdekte, dat bekend zou geraken onder de naam ‘exotica’. Denny’s band speelde er in de nachtelijke uren in Don’s bar die omringd was met palmbomen en waterpartijen en die doordrongen werd van het geluid van tropische vogels en brulkikkers die een begeleidingsachtergrond vormden bij de band.

Denny’s populariteit leidde tot een platencontract bij Liberty Records, waarna een eerste elpee ‘Exotica’ in 1957 uitgebracht werd. Daarmee was de toon gezet, tussen 1957 en 1970 werd de ene na de andere elpee opgenomen, drie, vier, tot zelf zes per jaar.

Het is dus deze muzikale wereld van Denny en van enkele exotica-kompanen als Arthur Lyman en Les Baxter die de muzikanten van Orchestra Exotica op het podium van De Werf komen vertolken. Bruno Vansina (fluit/synth) neemt er een paar medemuzikanten van Flat Earth Society op sleeptouw (Pierre Vervloesem – gitaar / Peter Vandenberghe – keys), met daarnaast de ruggengraat van Black Flower bestaande uit Simon Segers (drums) en Filip Vandenbril (bas), dit nog eens aangevuld met vibrafonist Franck Van Eycken (kernlid van het Spectra Ensemble) en percussionist Kobe Proesmans (kernlid van The Colorist en voormalig lid van o.a. Zita Swoon, El Tattoo del Tigre, Gabriël Rios).

Het wordt een exotisch concert in De Werf, mogelijks betrapt u zichzelf dus op deze prille lenteavond op enig ongecontroleerd Polynesisch heupwerk.

Voor de opwarming zorgt Wim Seghers die voor het concert van Orchestra Exotica een soloset brengt op vibrafoon. (RV)

 

Nog jazz in maart?

Op vrijdag 16 maart sluit The Delegation, een veelkoppig en eclectisch ensemble rond componist Gabriel Zucker, een Europese tournee af in 27b Flat.

Op zondag 18 maart komt Canada Day – een kwartet rond drummer/componist Harris Eisenstadt – in het kader van hun ‘Spring 2018 Europe Tour’ op bezoek in Parazzar voor een korte tussenstop tussen Moskou en Parijs. Naast Eisenstadt staan Alexander Hawkins (tenorsax), Pascal Niggenkemper (bas) en trompettist Nate Wooley klaar om uw trommelvliezen te verwennen.

Voor vrijdag 23 maart staat de Italiaanse Saxofinist Filippo Bianchini in 27b Flat geprogrammeerd onder de naam ‘Filippo Sax’. Bianchini brengt er Amando Luongo mee op drums, Luca Fattorini neemt er de baspartijen voor zijn rekening.

Op zondag 25 maart staat het Julien Hucq NY Quartet geprogrammeerd in Parazzar. De Belgische Hucq ruilde in 2012 Charleroi in voor New York. In het najaar van 2017 bracht hij in eigen beheer zijn recentste CD ‘Z’ uit. Hucq brengt twee muzikanten mee die zijn recentste opname mee realiseerden : John Betsch op drums en Calvin Hill op bas. Daarnaast vinden we op piano Michael Crochane die voor een drietal weken met Hucqs band mee op Europese tournee gaat. (RV)

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: