Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

‘We willen tonen wie we zijn en waar we voor staan’

Het Cultuurcentrum en VIVES Hogeschool Brugge gaven de studenten Cultuurmanagement carte blanche om een eigen evenement op te richten: Stördt. Dit jongerenproject zal op 30 april doorgaan in de Magdalenazaal. “Gestoord zal het zeker worden, althans dat geloven we toch als we de studenten horen,” aldus schepen van Cultuur Mieke Hoste.

Stördt wordt voorgesteld als een pittige culturele avond waar verschillende disciplines aan bod zullen komen: muziek, dans en beeldende kunst. De jongeren waren vrij in de invulling. “Het is de eerste keer dat we zoiets doen,” vertelt tweedejaarsstudent cultuurmanagement Tijs Delacroix. “De hele opleiding heeft die kans met beide handen gegrepen, want het is een mooi leerproject als cultuurmanager in spe. Bovendien is de affiche mooi gevuld en dat niet alleen voor de Bruggelingen.”

‘Het belooft een leerrijke ervaring te worden waarbij we ons eigen ding kunnen doen en zowel Brugge, als de opleiding, als onszelf op de kaart kunnen zetten’ – Tijs Delacroix

Op de affiche staat onder andere de Gente noise-rockgroep Shht. Zij won de Verse Vis, een wedstrijd van muziekclub De Zwerver voor jonge artiesten uit West- en Oost-Vlaanderen. De hoofdprijs was een optreden op het hoofdpodium van het muziekfestival Leffingeleuren 2017. Stördt mag ook lokaal talent verwachten. De Brugse groep Ventilateur zorgt voor een instrumentale mix met elementen uit de rock, jazz en Fusion. Verder brengt The Polecats een paaldansact.

Naast muziek en dans, is er ook aandacht voor beeldende kunst. Onder meer van de Russische Danill Lavroviski die sinds zijn vijfde in België woont. Op zijn vijftiende begon hij skatescenes te fotograferen. Nu zoekt hij zowel de urban vibe op als de schoonheid van de rust in de natuur.

‘Het project is uniek aangezien het in het Cultuurcentrum plaatsvindt, maar de acts niet ‘Cultuurcentrum-achtig’ zijn,’ vertelt Delacroix. ‘Dat reflecteert ook het karakter van onze richting: we durven. We zijn noch een muziekrichting noch een zuivere kunstrichting. We zijn eerder een mix van alles. Cultuurmanagement is een brede opleiding en we willen tonen wie we zijn en waar we voor staan.’

De jongeren organiseren Stördt in het kader van het vak Project Event. Een goede beoordeling krijgen is volgens Tijs niet hun belangrijkste doel. ‘We steken er meer tijd in dan voor andere vakken. Er kruipt ook meer tijd in, net omdat we het zo serieus aanpakken. We willen er iets moois van maken en dat niet omdat het een vak is. Het belooft een leerrijke ervaring te worden waarbij we ons eigen ding kunnen doen en zowel Brugge, als de opleiding, als onszelf op de kaart kunnen zetten’. (Friese Landuyt)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: