Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Brugse broers breken internationaal door met kunstzinnige meubelcollectie

 

De Brugse broers Devi en Denneb Vervaeke leggen zich, naast schildertechnieken, toe op design en het maken van meubels en objecten. Nestor&Rotsen heet hun project waarmee ze artisanale objecten (tafels, wandconcepten, kasten en verlichtingsarmaturen) creëren. ‘Een ode aan organische vormen uit de natuur, maar ook aan geometrische composities uit de kunstwereld’, zeggen ze.

Hun vader was schilder en hun grootvader meubelmaker. Je mag dus stellen dat het bloed van de ambachtsman door hun aderen stroomt, verrijkt met de liefde voor kunst, fantasie en creatie.

‘Voor ons begon het in een schildersatelier waar we experimenteerden met patines, structuren en verouderingstechnieken, geleid door de fascinatie voor erosie in de natuur’, vertelt Devi. ‘Het is die uitstraling, dat proces en die diepgang die we willen meegeven in onze creaties. Die imperfectie ook , of beter: de volmaaktheid van imperfecties, die objecten een ziel inblazen.’

Keramiek is het ultieme materiaal

Devi en Denneb zochten en vonden een materiaal waarmee ze, net zoals de natuur, het effect van de tijd op substantie konden weergeven:  keramiek. ‘Met keramiek kun je een intens palet van kleuren creëren die uit de oppervlakte naar boven lijken te gloeien: kleuren die per vlak een amalgaan zijn van subtiele spikkels en kleurnuances, ondefinieerbare kleuren met diepte en zeggingskracht’, zegt Denneb. Devi vindt dat kleur zijn plaats mag opeisen: ‘Het gebruik van kleur gaat wat tegen de stroom in. Ik mis tegenwoordig kleur in de interieurs: het brengt leven, geborgenheid  en positivisme.’

In hun collectie van Nestor&Rotsen tref je bijna honderd verschillende kleuren aan. Vaak groen-, blauw- en bruintinten die verwijzen naar de natuur, maar ook andere.

Intrigerend, koppig kantje

Devi: ‘Elk keramiekvlak is organisch, artistiek en handgemaakt op maat. Nooit wordt een vlak verzaagd: elk vlak is immers een object op zich, geglazuurd aan alle kanten. Het vertoont een eigen karakter, want in de oven heeft keramiek een intrigerend, koppig kantje. Sommige – vooral grote en zware – objecten kennen een complex ontwikkelingsproces. Tijdens het bakproces wordt het evenwicht gevonden tussen de imperfectie van de ambachtelijkheid en de schoonheid van afwerking. Elke creatie is een zoektocht naar de juiste balans en harmonie tussen tegenstrijdige elementen.’

Hun collectie bevat diverse objecten, gaande van verlichtingsarmaturen, tafels, wandbekledingen, wandkasten en andere meubels. ‘Door jarenlang te experimenteren met substanties, materialen en texturen, kunnen we met Nestor&Rotsen heel creatief ontwerpen. Onze objecten kunnen niet in een bepaalde stijl worden geduwd, laat ons zeggen dat we een eigen ondefinieerbare stijl hebben ontwikkeld, vandaar dat onze objecten in de meest onverwachte interieurs toch mooi tot hun recht komen’.

http://www.nestor-rotsen.eu

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: