Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Commeere Comedy Cup wordt strijd tussen Vlaamse zustersteden

Foto Pieter Verhaeghe

In de Stadshallen (Belfort) zullen er wellicht op zaterdag 17 maart luide lachsalvo’s weerklinken. Dan staat immers de negende editie van de Commeere Comedy Cup op het programma, een wedstrijd voor aanstormend comedytalent. De Mugge van Brugge lijmt het geheel aan elkaar en special guest Lukas Lelie sluit de avond af.

De eerste editie van de Commeere Comedy Cup (CCC) vond plaats in 2010 in brouwerij De Halve Maan en het was er meteen boenk op. Dat succes vertaalde zich naar een grotere locatie in de Stadshallen. ‘Qua inschrijvingen en qua opkomst is het de derde grootste comedywedstrijd van Vlaanderen’, zegt organisator Ruben De Ville. ‘Een aantal gewezen deelnemers aan onze wedstrijd geniet ondertussen nationale uitstraling. Denk maar aan Guga Baúl, Jens Dendoncker, Ygor uit Poperinge… ‘

Gestalte in bakken Brugse Zot

Het concept voor deelname aan de CCC is in al die jaren ongewijzigd gebleven. Comedians sturen hun kandidatuur in met een korte bio en een filmpje. De organisatie selecteert de acht beste. Elke gekozen deelnemer brengt een act van negen minuten. Er is voor hen zowel een prijs van de vakjury als een prijs van het publiek. De prijs van de vakjury is een geldbedrag van 200 euro. De prijs van het publiek is de gestalte van de comedian in bakken Brugse Zot. De Ville: ‘De jury beoordeelt op podiumvastheid, grapdichtheid, originaliteit, interactie met het publiek…  Voor deze editie kwamen twintig kandidaturen binnen en dat is iets meer dan vorig jaar. Daaruit hebben we er acht gekozen.  Amelie Albrecht en Stijn Verdegem maken deel uit van de negenkoppige Humorklas 2018 van Radio 2. Met drie Gentenaars – Steven Degryse, Stijn Verdegem en Barbara Loots – en twee Bruggelingen – John Bollenberg en Maarten du Bois – heeft deze editie van de Commeere Comedy Cup dus veel weg van een strijd tussen de Vlaamse zustersteden. Voor het eerst neemt er een zestiger deel aan de Commeere Comedy Cup: John Bollenberg. Hij is freelance rockjournalist en gewezen radiodj. Een kleine twee jaar geleden waagde hij zich voor het eerst aan stand-up comedy. De andere Bruggeling is Maarten du Bois. Deze vijftiger groeide op in Zeeuws-Vlaanderen, maar woont nu in Lissewege. Hij is actief als vishandelaar en de stuwende kracht achter evenementen als het Festival van de Noordzee in Zeebrugge. De Commeere Comedy Cup wordt zijn debuut als comedian. Daarnaast mogen ook Gert Crott (Heule) en Bram Stoops (Evergem) zich meten met de rest.’

Lukas Lelie doet zijn best

Lukas Lelie sluit de avond af als special guest. Lelie won in 2014 Humo’s Comedy Cup. Hij toerde twee jaar door Vlaanderen als vast voorprogramma van Steven Mahieu. Sinds 2017 trekt hij door het land met zijn eerste avondvullende en goed onthaalde show ‘Ik doe mijn best’. Lukas werkt regelmatig achter en voor de schermen van Woestijnvis. Zo was hij onder meer te gast als jurylid in De Slimste Mens, panellid in Control Pedro en sidekick in De Ideale Wereld. Master of ceremony is, net zoals vorig jaar, de Mugge van Brugge (alias Kevin Rombaux). (ADC)

Tickets kosten 10 euro en zijn te koop bij In&Uit (Concertgebouw), via http://www.ticketsbrugge.be , bij de cafés Estaminet (Astridpark) en Hof van Beroep (Langestraat) of te reserveren via decommeere@hotmail.com of t 0497 37 44 95

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: