Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Terug van weggeweest: Albert Niland concerteert in Snuffel Hostel

 

Meer dan een decennium geleden kon je hem vaak buskend aantreffen op de Markt, Burg of Vismarkt, daarna was het lange tijd stil rond hem. Maar kijk: op vrijdag 9 maart komt de Ierse singer-songwriter Albert Niland terug naar de stad (waar hij een tijdje verbleef) voor een exclusief concert in Snuffel Hostel (Ezelstraat). Man met gitaar, gewapend met sterke songs.

Elf jaar geleden schreven we over Albert Niland in deze EXit: ‘geprezen door collega’s-muzikanten zoals Damien Rice, Freddie White en Christy Moore (broer van Luka Bloom), publiek en pers, maar wachtend op dat ene duwtje om zijn muzikale carrière pijlsnel de hoogte te doen inschieten’. Dat duwtje is tot nu toe uitgebleven omwille van zijn vastberaden afkeer van de professionele muziekindustrie: hij wil koppig blijven doen wat hij graag doet. En dat is nog altijd intiem concerteren voor een publiek dat zich moeiteloos laat meevoeren op zijn mooie muziek.

Niland is afkomstig van Mount Bellew in het Ierse Galway, maar verlaat op jeugdige leeftijd al het ouderlijk huis door de hoge werkloosheidsgraad (25%!) en de grote armoede die in zijn streek heerst. Hij beproeft het grote muzikale geluk in Londen waar hij in clubs zijn talent op gitaar botviert en reist door naar San-Francisco waar hij zes jaar zal vertoeven. Hij neemt er zijn debuutalbum The Climb op, maar het werkstuk krijgt niet de aandacht die het verdient en het verstikt in de duizenden andere cd’s die in the big city worden uitgebracht. Hij is ontgoocheld, maar schrijft toch genoeg materiaal voor de tweede cd Centresphere bijeen. Maar ook deze keer weer hetzelfde verhaal. In 2000 keert Albert Niland terug naar zijn geboorteland. Daar loopt hij de wereldberoemde danser Michael Flatley tegen het lijf die hem een job aanbiedt om met Riverdance de baan op te gaan. Hij twijfelt eerst, maar hapt dan toch toe en toert zo drie jaar lang door Europa, Japan, Australië en het Midden-Oosten. ‘Elke avond zat ik op het podium te denken: ik moet hier niet zijn. In mijn gedachten was ik nog de steeds de zanger met gitaar die in kleine clubs optrad. Als kind droomde ik van veel volk, maar toen ik daar in de spots zat met 12.000 paar ogen op me gericht, voelde ik me niet beter’, vertelde hij over die periode.

Dan maar weer de eigen creativiteit aanwenden voor eigen songs. ‘Freddie White, een van mijn grote helden, zei dat ik ze moest uitbrengen en dat deed ik op de cd Dirty Day. Hij leerde me dat ik in muziek nergens bang voor hoefde te zijn. Ook Christy Moore  – broer van Luka Bloom – was een grote hulp voor mij’, zegt de Galwayman die telkenmale met zijn breekbare stem in schitterende songs het publiek weet in te palmen. (ADC)

Tickets kosten 10 euro (VVK) en 12 euro (ADD), reserveren via elsieroose@gmail.com.  Info: http://www.albertniland.com

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: