Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Jazz-icoon Rik Bevernage overleden

Een van de meest kleurrijke figuren uit het (Brugse) culturele leven, Rik Bevernage (66), is gisteren overleden en dat na een strijd tegen kanker die meer dan een jaar heeft geduurd.

Bevernage startte zijn loopbaan bij de Brugse afdeling van het Masereelfonds, maar verhuisde vrij snel naar De Werf waarvan hij al die tijd de directeur en onbetwiste leider was. In 1991 opende de nieuwbouw-Werf (in de Werfstraat) haar deuren en dat was de start van een boeiend artistiek avontuur dat steunde op twee pijlers: toneel en jazz. Vooral de jazz werd een speerpunt met een rijk concertenaanbod en de opnames van een reeks Werf-cd’s.

In die voorbije 25 jaar moest Bevernage menige ingrijpende beslissing nemen. In de nasleep van 2002 verwierven ze (theaterwerkplaats) De Groenplaats, in 2006 fuseerden ze met het toenmalige Brugse toneelhuis Het Net en, fin de carrière, kreeg hij de fusie met Vrijstaat O. op zijn bord. Tussendoor kreeg hij af te rekenen met een strenge Beoordelingscommissie. Eind 2016 nam hij afscheid, zij het met grote bezorgdheid om zijn geesteskind.

Zijn laatste jazzconcert als,directeur, op 17 december 2016, werd toen bijgewoond door onze (toenmalige) jazz-recensent Paul Godderis. We willen zijn warme woorden graag nog eens herhalen:

‘Veeleer uitzondering dan gewoonte: Rik Bevernage nam donderdag jl. de taak op zich om het concert van Ghalia Benali feat. Mâäk in te leiden. Het zou een historische avond worden, verklaarde hij, en niet zozeer omdat dit optreden het laatste van 2016 is: het zou tevens het laatste zijn van De Werf in zijn huidige gedaante…. Bovendien zou het ook het laatste zijn van hem zelf als programmator voor De Werf… Dat laatste klonk behalve enigszins enigmatisch ook beloftevol: er ontstaat een vermoeden dat Rik na zijn afscheid eind december geenszins van plan is zijn nauwelijks te tillen koffer vol jazzexpertise thuis naar de zolder te dragen om dan werkloos toe te zien hoe die onschatbaar waardevolle bagage in de loop der komende jaren tot stof verpulvert.’ Het mocht niet zijn. (LF)

 

 

 

2 Reacties op “Jazz-icoon Rik Bevernage overleden

  1. Strubbe jp 08/03/2018 om 14:27

    Innige deelneming. Waar is de tijd met Rik als verantwoordelijk van jeugdklubhuis De Torre? Onvergetelijke tijden…

    Like

  2. caroline desplenter 09/03/2018 om 13:51

    Veel te jong ….VEEL BEWONDERING VOOR RIK

    Like

%d bloggers liken dit: