Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Gruuthusemuseum is (restauratie)klaar

 

Kroonjuweel van een nieuwe museumsite

 Met vele honderden waren ze, de geïnteresseerde Bruggelingen en toeristen, die onlangs een kijkje kwamen nemen in het bijna volledig gerestaureerde Gruuthusepaleis, een absolute parel uit Brugges 15de eeuw. Met bier was toen, net als nu, veel geld te verdienen en de aankleding van het gebouw bewijst dat tot in de bouwkundige details. Vandaag zijn de deuren terug op slot, want de komende maanden wordt het museum met de twintig zalen heringericht.

Niet alleen het paleis is onderwerp van restauratie, maar ook het gebouw aan de straatkant (het vroegere steenmuseum) en het binnenplein worden grondig aangepakt. De absolute blikvanger wordt het glazen paviljoen dat Gruuthuse zal verbinden met de site van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Het Paradijsportaal wordt trouwens de nieuwe toegang tot de kerk, ter vervanging van de schamele poortingang in de Mariastraat. Na restauratie wordt Brugge een museumsite rijker die Gruuthuse, Onze-Lieve-Vrouwekerk, het Archeologiemuseum en Oud Sint-Jan omvat.

De werkzaamheden zullen na afloop 3,2 miljoen euro gekost hebben, waarvan Vlaanderen 80 procent voor zijn rekening neemt. Ruim 1,2 miljoen euro gaat daarbij naar het bezoekerspaviljoen dat het Gruuthuseplein een totaal ander uitzicht zal geven.

Belvédèretoren is blikvanger

Het Gruuthusepaleis is intussen gerestaureerd van kelder tot zolder, want voortaan zullen alle zalen toegankelijk gemaakt worden. De Reiegevel is ‘zacht gereinigd’, de dakstructuren behandeld tegen houtworm, de leien dakbedekking vernieuwd, de goten aangepast, de gevelschrijnwerken gerestaureerd, de glas-in-lood-beglazing secuur hersteld en de polychrome schilderingen (in de inkom) gereinigd of vernieuwd. Dé blikvanger is de gerestaureerde Belvédèretoren die een mooi uitzicht biedt en, uiteraard, de bidkapel uit 1472 die het paleis rechtstreeks verbindt met het de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Boeiende uitdagingen

Met deze aanpak verdwijnt het Gruuthuse oude stijl. Musea moeten vandaag zeer publieksgericht werken en contact onderhouden met hun doelpubliek. De zolder en het tegenoverliggende ‘Steen’ (aan de straatkant) zullen dan ook ruimte bieden voor ‘educatie’ en publiekswerking. Museaal staat Brugge daarmee voor boeiende uitdagingen, want na de Gruuthuse-site wordt de site van het KTA (Oude Gentweg, Jakobinessenstraat) het volgende groot project. (LF)

 

 

Een Reactie op “Gruuthusemuseum is (restauratie)klaar

  1. Avezoete 06/03/2018 om 10:15

    Er is geen enkele reden voor de bouw van een nieuwe ticketshop temidden deze prachtige historische locatie. Er zijn tal van andere oplossingen, maar deze werden niet onderzocht. Geen inspraak van de bruggeling, zelfs geen architectuurwedstrijd…
    Werd daarom de bescherming van dit stadsgezicht nog uitgesteld? Toyo Ito all over again. #Disneyland #nieuwbouwlobby

    Geliked door 1 persoon

%d bloggers liken dit: