Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Ten oorlog met Arnout Hauben

 

Op woensdag 7 maart om 20 uur komt televisiemaker Arnout Hauben langs in het auditorium van het Sint-Lodewijkscollege met in zijn rugzak een lezing  over zijn passage langs de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog. 

In het tv-programma ‘Ten oorlog’ trok hij, samen met Jonas Van Thielen en Mikhael Cops, langs de Europese frontlijn van de Eerste Wereldoorlog. Ze vertrokken als echte avonturiers te voet aan het strand van Nieuwpoort en volgden de frontlijn door Frankrijk, Zwitserland, Italië, Slovenië, Albanië, Macedonië en Griekenland om uiteindelijk aan te komen aan de beruchte slagvelden van Gallipoli in Turkije. Tegen een historische achtergrond stapten ze langs legendarische plaatsen als Verdun en de Sommestreek, maar ze passeerden ook kleine dorpjes en onbekende steden. Onderweg sprak Arnout met wie hij tegenkwam en registreerde hij hun meest verrassende, ontroerende en beklijvende verhalen van vroeger en nu.

‘Tegelijk vertelt Ten oorlog ook de verhalen van de soldaten, verpleegsters, priesters en fotografen die honderd jaar geleden aan het front van de Eerste Wereldoorlog vochten en werkten’, zegt David Hollevoet in naam van het organiserende En Bloc Achter Artsen Zonder Grenzen. ‘In zijn lezing maakt hij een ruime historische en geografische schets van de tocht en spreekt hij aan de hand van videofragmenten over bijzondere ontmoetingen of ervaringen. In die zin focust de lezing meer op zijn persoonlijk verhaal en beleving langs de frontlijn dan op het volledige historische verhaal van WO1. Hij beschouwt zich eerder als ervaringsdeskundige dan wel als een autoriteit over WO1.’

Alle opbrengsten van de lezing gaan integraal naar Artsen Zonder Grenzen.

Tickets via e-mail lezingenbloc@hotmail.com en ze kosten 8 euro (VVK) en  10 euro (ADD). Voor studenten (-26 jaar en drager studentenkaart)  5 euro (VVK) en 7 euro (ADD).

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: