Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Eerbetoon aan de jaren tachtig én het Brugse dialect

foto EDM

 

Koen De Brabander is niet voor één gat te vangen. Niet alleen bracht hij met het Engelstalig boek ’8-Bit Kids’ een ode aan zijn kindertijd in de jaren tachtig, hij creëerde met zijn band Chaos Generator er nu ook nog de soundtrack via de synthpopcd ‘Sid Waves’ bij. En op zaterdag 3 maart bewijst hij in CC De Dijk, met onder meer de Mugge van Brugge, zijn liefde voor Breydeltown onder de noemer ‘Brugs is oltied schoane’.

De jaren tachtig waren prachtig

Koen De Brabander: ‘Het boek ‘8-Bit Kids’ is een reflectie naar mijn kinderjaren, een hommage aan de tijd die nog onbezorgd voor me was. Het was de periode van de ontluikende technologie, er ging echt een nieuwe wereld voor me open. Ik houd daar de beste herinneringen aan over en wilde die intense jaren van me afschrijven zodat ik die jeugdjaren kon herbeleven. We zagen de eerste computers opkomen en de lessen informatica op school waren ongemeen boeiend. Je had dan voor de eerste keer in je leven het gevoel dat je slimmer was dan je ouders. Samen met mijn vrienden Peter en Kristof vormden we een hecht trio. In de Biekorfbibliotheek hebben we ooit eens in het computersysteem ingebroken. Een tijdje later hebben ze het toetsenbord van de publieke computers veranderd zodat er geen commando’s meer konden worden uitgevoerd.’

‘Het boek is er gekomen dankzij een crowdfundingsactie (een manier om geld op te halen). Dat is een fantastisch systeem omdat je tegelijkertijd ook een marktonderzoek uitvoert of je product wel of niet zal aanslaan. In de geest daarvan kun je je projecten opzetten. Als het succesvol blijkt, dan kun je doorgaan. Zo bereik je ook een internationaal publiek, wat met dit boek het geval was, want goed voor meer dan 2.000 exemplaren wereldwijd. Het boek is trouwens 100 % handmade in Brugge dankzij de inbreng van cartoonist Bart Vantieghem, fotograaf Jan Darthet, vormgever Squintz en drukkerij Die Keure.’

De soundtrack van de jaren tachtig

De Brabander: ‘Ik heb een tweede crowdfundingsactie opgezet omdat er interesse was om met mijn muziek ook die weg op te gaan. De plaat ‘Sid Waves’ van onze band Chaos Generator (met Philippe Lefief en Geert ‘Chesko’ Vandekerkhof) is dus een logisch vervolg op het boek. Het project is nu al geslaagd, want de reacties zijn lovend. Ik heb het gevoel dat ik voor de eerste keer iets – zowel op cd als op vinyl – heb kunnen maken dat volledig naar mijn zin was. Ik heb de lat hoog gelegd en weet me omringd door steengoede mensen zoals Philippe en visual artist Trevor Storey. Het is een fantastisch gevoel om zelf de touwtjes in handen te hebben en toch de wereld te kunnen bedienen. Je krijgt van je publiek de centen om je droom waar te maken en in ruil kun je hen een heel goed product schenken. Ik zeg bewust de wereld, want 40 procent van de plaat gaat naar Amerika, 30 procent naar Engeland, Nieuw-Zeeland, Japan… en de rest naar ons land. Voor de die hard synth-lovers hebben we een extraatje gedaan: we hebben er een instrumentale cd aan toegevoegd.’

Brugs is oltied schoane

De Brabander: ‘Samen met De Mugge van Brugge (Kevin Rombaux), Nico Blontrock, Benny Scott en dansgroep Les Femmes brengen we een laatste keer de voorstelling Brugs is oltied schoane. We zijn met die ode aan het Brugse dialect bescheiden begonnen in een zaal van brouwerij de Halve Maan. Door het succes hebben we deze voorstelling een aantal keren gebracht. Nu is het slotakkoord hiervan gepland op zaterdag 3 maart in Cultureel Centrum De Dijk. Het wordt meteen ook het laatste publieke optreden van Benny Scott. De ambitie is nu om met samen met Kevin te schrijven aan een volwaardige De Mugge-show.’ (ADC)

Info: www.chaosgenerator.com

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: