Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

David Galle serveert spervuur aan grappen in ‘Erover’

Foto EDM

 

‘Humor is zoals mayonaise maken: als het niet lukt, dan heb je slecht materiaal en mag je het weggooien’, zegt de Brugse comedian David Galle. De mayonaise pakt zeer goed in zijn geval, want pers en publiek zijn lovend over zijn nieuwste show ‘Erover’ dat heel recent in première ging. Op donderdag 1 maart staat David op de planken van de Stadsschouwburg. Breng uw frieten mee!

EXit Waarover gaat de show?

David Galle: ‘Het gaat over de grenzen opzoeken: de grenzen van onszelf, wat laten we toe, wat doen we, hoe gaan we ermee om… Het gaat over racisme, over grensoverschrijdend gedrag, over nieuwe Belgen… Tamelijk actuele thema’s, maar ik ben niet bewust op zoek naar de actualiteit om die in mijn show te sprokkelen. Het zijn gewoon thema’s die toevallig in mijn hoofd spoken en die me bezighouden. Deze onderwerpen kaderen nu eenmaal in de tijdsgeest.’

EXit: Je humor is vaak uit het dagelijkse leven gegrepen.

Galle: ‘Ja, er zitten veel herkenbare situaties in over het leven, relaties, vrouwen, kinderen, naar de winkel gaan. Soms gaat het over banale dingen. Het frappante is dat mensen vaak dingen doen zonder dat ze er nog over nadenken. We gaan zo vaak naar de winkel dat we niet meer stilstaan wat we daar eigenlijk allemaal doen. Het is leuk om die zaken eens onder de loep te nemen en ze uit te vergroten.’

EXit: Je raast als een wervelwind door je show…

Galle: ‘Ik hanteer een hels ritme, dat klopt, maar de mensen appreciëren het wel dat er vaart in zit. Het is wie ik ben. Ik beoog die constante snelheid van grappen wel; persoonlijk hou ik niet van shows waar je een kwartier lang moet zitten wachten op een grap. Bij mij staan er twee belangrijke zaken voorop: a) ik wil dat er gelachten wordt en b) ik wil dat er ook inhoud in die grap zit. Het is dus een evenwicht zoeken, maar als ik een afweging moet maken, dan primeert nog altijd de grap. De mensen kopen immers een ticket om te lachen, hé.’

EXit: Kan er iets of iemand je van slag brengen tijdens je show?

Galle: ‘In de culturele centra gebeurt dat meestal niet omdat het er comfortabel spelen is. Een paar weken geleden trad ik op in Nederland en in het midden van mijn show stond er doodleuk iemand recht om drie biertjes te bestellen. Ik was net een verhaal aan het vertellen en ik was meteen mijn kluts kwijt. In Nederland is dat gebruikelijk, maar voor mij hoeft het niet, want het komt de vaart van een voorstelling niet ten goede. Sommige mensen denken dat ze kluchtiger zijn dan de comedian zelf.’

EXit: Je hebt je nieuwe show vorig jaar een aantal keer op voorhand uitgeprobeerd. Wat waren de reacties?

Galle: ‘De beste feedback krijg je steeds van je publiek. Als ze lachen met een grap, dan zit je goed. Als ze niet lachen, dan weet je dat de grap niet aanslaat. Je voelt dat zelf aan als je aan het spelen bent. Humor is zoals mayonaise maken: als het niet lukt, dan heb je slecht materiaal en mag je het weggooien.’

EXit: Ondertussen ben je nog altijd mc in Comptoir des Arts (Vlamingstraat) waar je telkens op de eerste maandag van de maand de comedy-acts aan elkaar lijmt?

Galle: ‘Ja, het is een goede manier om mijn grappen uit te testen. Leuk concept, gezellige kroeg en fijne comedians. Zo hebben we op maandag 5 maart het improvisatiegezelschap The Lunatics te gast. Die vijf gasten vragen input van het publiek en bouwen daar hun grappen rond. Die interactie zorgt voor impro-comedy, iets nieuws voor Brugge. Het loont zeker de moeite om af te komen.’

EXit: Ik vernam dat je ook aan een tv-serie aan het schrijven bent?

Galle: ‘Vanaf juni hervatten we het schrijven, nu ligt het eventjes stil omdat er budgetten gezocht moeten worden. Zonder geld kun je geen tv-reeks maken. Dat is soms de grootste zoektocht. We werken aan het script met dezelfde ploeg als van Bevergem, maar het wordt geen vervolg op die succesreeks. Het zal ook comedy zijn, maar dan net iets anders. Wat precies, laat ik nog in het midden.’

EXit: We wachten nog steeds op de Brugse Blackadder!

Galle: ‘Ik ook! In mijn hoofd is het al volledig klaar en ik kan je zeggen: het is nog een beetje geestig, wi!’ (ADC)

http://www.davidgalle.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: