Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Verheyen/Copland/Gress/Hart te gast in De Werf


Internationale top met Belgische strik, zo wordt het concert van Verheyen/Copland/Gress/Hart in De Werf op dinsdag 27 februari aangekondigd op de website van organisator KAAP.  Die Belgische strik heet Robin Verheyen, een in New York verblijvende Belgische saxofonist die voornamelijk geassocieerd wordt met het jazzproject rond Tom Barman : Taxiwars.

 Taxiwars stond ondertussen al een drietal keer op het podium in Brugge. Een eerste keer in mei 2015 voor een staand concert in De Werf, een tweede maal in juni 2016 voor een try-out na het verschijnen van hun tweede album in een volgepakte Parazzar, en een derde maal vorige zomer op het zaterdags podium van het Cactusfestival.

Ook bassist Drew Gress was nog maar een goed jaar geleden (december 2016) in Brugge te zien, samen met nota bene diezelfde Robin Verheyen. Onder de noemer Robin Verheyen NY Quartet stonden naast Verheyen op sax en Gress op double bass ook nog Russ Johnson (trompet) en Jeff Davis (drums) op het podium … en dit voor een memorabel concert dat de Parazzar op zijn grondvesten deed daveren.  Gress speelde voor de gelegenheid op een contrabas die hem door Bruggeling Martijn De Coster ter beschikking gesteld was. De Coster is conservatoriumstudent en coördinator van occasionele jamsessies in de Snuffel. Martijns blik bij dit concert sprak boekdelen, en ik vermoed dat hij zijn instrument na die avond heilig verklaarde en nooit meer een onnodige poetsbeurt gaf.

 Eind deze maand, op dinsdag 27 februari, delen Verheyen en Gress opnieuw het podium in De Werf, deze keer samen met de ondertussen 77-jarige drummer Billy Hart en pianist Marc Copland. Dit voor een concert naar aanleiding van de release van “When the birds leave”(Universal Music), een album dat in het voorjaar van 2018 op het publiek losgelaten wordt en dat het kwartet ook op een korte concerttournee brengt in Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Als de naam Billy Hart u niet meteen iets zegt, dan kan wat namedropping u misschien op weg helpen : Hart maakte in de jaren 70 van de vorige eeuw jarenlang deel uit van ensembles rond Herbie Hancock, McCoy Tyner, Stan Getz… Zijn discografie omvat tientallen titels over een tijdsspanne van ruim vijftig jaar en vermeldt samenwerkingen met onder andere Pharoah Sanders, Wayne Shorter, Joe Lovano, Miles Davis… et j’en passe

Ook Marc Copland nadert ondertussen de zeventig en kan bogen op samenwerkingen en releases met de meest gerenommeerde jazzmuzikanten uit ons tijdsgewricht.  Op het prestigieuze ECM-label alleen al waren er in respectievelijk 2013 en 2015 releases met het John Abercrombie Quartet (met Drew Gress en Joey Baron) en met het Gary Peacock Trio (opnieuw met Joey Baron).

Redenen om op de avond van 27 februari thuis te blijven zijn er niet : De Werf is waar u moet zijn om de laatste volle wintermaand in schoonheid te eindigen. (RUDI VANMARCKE)

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: