Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Concertgebouw Brugge eerste concertzaal ter wereld met rechtsnarige concertvleugel

 

‘I’m in love with my new piano’

 

Nee, dit is niet ‘Thomas speelt het hard’, maar een liefdesbetuiging van de beroemde pianist Daniël Barenboim die recent niet één, maar twee revolutionair nieuwe piano’s bestelde bij pianobouwer Chris Maene uit Ruiselede. We besparen u de technische uitleg, maar Maene ontwierp ‘een volmaakte rechtsnarige concertvleugel’, volgens kenners, ‘het beste van drie eeuwen pianobouw’.

Als eerste concertzaal ter wereld is nu ook Concertgebouw Brugge de trotse eigenaar van dit unieke instrument. Deze piano produceert een geluid van een superieure helderheid. Zo beweren alle specialisten. Zo ook Barenboim. Hij speelde Liszt op een rechtsnarige piano en hoorde een groot klankverschil. Maene mocht meteen aan de slag.

 Ook het Concertgebouw droomde al lang van de aankoop van dit nieuwe, maar ook dure instrument (ruim 200.000 euro). Op 22 april 2017 kon het publiek van het Concertgebouw al kennismaken met deze piano tijdens een concert van Alexander Lubimov en Alexei Zuev. Enthousiasme meteen troef en zo startte de zoektocht naar geld of sponsoring. Zes West-Vlaamse ondernemers sprongen in de bres en brachten het kapitaal samen. Artistiek een sprong voorwaarts, zakelijk een staaltje van West-Vlaamse kennis en vakmanschap. Hierdoor beschikt het Concertgebouw als eerste concertzaal ter wereld over een rechtsnarige piano (normaliter liggen de bassnaren gekruist).

Volgens pianobouwer Chris Maene heeft de aankoop door het Concertgebouw een hoge symbolische waarde. Maene: ‘Mijn eerste fortepiano werd in 1976 in Brugge voorgesteld, en ook vele andere bijzondere instrumenten die ik bouwde werden in het Concertgebouw voor het eerst aan de wereld getoond. Ik ben dan ook bijzonder trots.’

Daarmee is duidelijk dat dit nieuwe instrument als ‘een mijlpaal in de muziekgeschiedenis’ mag worden beschouwd. Deze piano is zo uniek dat Barenboim het overal op tournee meeneemt. Voor het ‘Brugse’ publiek is het nog eventjes geduld koesteren, want het inauguratieconcert vindt plaats op 23 juni. De eer komt toe aan de West-Vlaamse pianovirtuoos Julie Libeer, op het programma muziek van Ravel en Mozart. (LF)

http://www.concertgebouw.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: