Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Soviet Grass kleurt buiten de lijntjes

Foto Alexander D’Hiet

 

In de kantoren van EXit zijn de verwachtingen hooggespannen voor het volwaardige debuutalbum dat de Brugse groep Soviet Grass nog dit voorjaar op de wereld zal loslaten. Op vrijdag 16 februari krijgen we in Daverlo (Assebroek) daarvan alvast een voorsmaakje tijdens Daverend/Unplugged waar de band samen met Black Roses, nog een Brugse groep, het podium zal delen.

Meer dan een half jaar geleden begonnen Robin Serruys (gitaar), Nicolas Heinkens (zang), Brecht Serruys (drums) en Niek Mouton (bas) met het schrijven en opnemen van nieuwe songs. Eerder brachten ze al een tweetal ep’s uit vol pompende ‘vuile’ bluesrock uit, maar nu moet het eerste full album eindelijk eens het levenslicht zien. En dat zal anders klinken. ‘De ruwe blauwdrukken zijn al een tijdje klaar, nu zijn we die hard aan het repeteren. Binnen enkele weken gaan we die finaal heel kort op elkaar opnemen in de studio’, zegt Brecht Serruys. ‘Het gaat om tien nummers die samen een coherent geheel vormen. We hebben de nummers vorig jaar geschreven in de studio en ieder van ons heeft er een voor een zijn partij aan toegevoegd. Het was een skelet die al redelijk op zijn poten stond, maar die kleden we nu stapsgewijs aan in ons repetitiekot. De touch van een extra gitarist of toetsenist zou wellicht iets aan onze songs kunnen toevoegen, maar ons viertal vormt een homogene groep en dat willen we voorlopig zo houden. Ik heb eventjes overwogen om een extra arm te laten aannaaien, maar het lukt nu ook om enkele effectjes en een paar technische snufjes in onze sound te integreren. Als we de tien nummers straks in de studio definitief inspelen, zullen we dat gerodeerd kunnen doen.’

Een nieuwe lente, een nieuw geluid?

‘De songs zijn alvast honderd procent nieuw. Niemand heeft de nummers al gehoord, behalve ons vier. Het ligt altijd in het verlengde, maar er zal een groot verschil zijn met onze vorige sound. Het is een natuurlijke evolutie: we zijn matuurder geworden en onze smaak is ook veranderd. We gaan ons nooit vastpinnen op het feit dat we een initiële rockbluesband zijn, we spelen gewoon de muziek die in ons zit. Onze songs klinken heel divers, al zal je er nog altijd die bluesvibe erdoor horen waaien’, stelt Brecht.

Tijdens de opname van de nieuwe cd, komt er geen externe producer aan te pas. De Soviet Grassers doen alles zelf: schrijven, opnemen, mixen en producen. Alleen de mastering besteden ze logischerwijze uit. ‘Dat is de enige methode die goed werkt voor ons. In het verleden hebben we nog met producers samengewerkt. Daar komen wel leuke zaken uit, maar toch misten we soms nog bepaalde elementen in een song. Als we het zelf kunnen doen, waarom zouden we het dan niet doen? Het is aangenamer om onze eigen baas te zijn over onze tijdsinvulling. We voelen ons volledig vrij als we aan ons album werken.’

‘We kleuren nu veel meer buiten de lijntjes, wat betreft geluiden, stijlen en de indeling van de songs. Als de muziekliefhebber straks onze plaat in handen krijgt, dan zal hij er een voldaan gevoel aan overhouden. We knipogen naar de groepen waarnaar we opkijken. En er zit zeker potentieel in voor de radio, want dat verhaal ontbreekt nu nog voor ons.’

Tijdens het optreden in Daverlo op vrijdag 16 februari zal Soviet Grass al een viertal nieuwe nummers prijsgeven. Nog even meegeven dat Black Roses het voorprogramma voor zijn rekening neemt met een stevige mix van dansbare rock, metal met snedige hardcore- en punkinvloeden. In de rangen van Black Roses vind je leden van Guilty As Charged, BEUK en Shuriken II. (ADC)

 

http://www.brugge.be/daverend-unplugged en http://www.sovietgrass.com

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: