Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Enthousiaste turnster wordt circusacrobate

 

Nee, aan motivatie ontbreekt het de twintigjarige Manon Verplancke uit Sint-Andries niet: over vier jaar stapt ze door het leven als ‘zelfstandig artiest’ met specialisatie ‘circus’. Sinds dit schooljaar volgt ze aan het prestigieuze Codarts Rotterdam een vierjarige opleiding tot volwaardige circusartieste. En dat is geen evident of gemakkelijk verhaal. Een meisjesdroom met een keerzijde.

‘Codarts’ betekent in haar geval een zware en dure opleiding, lang weg van thuis en deel uitmakend van een internationaal gezelschap studenten uit alle uithoeken van onze planeet. Maar dat is voor haar geen enkele belemmering om zich voor de volle pond in dit avontuur te gooien. Over vier jaar wil ze als acrobate aan het werk en intussen zoveel mogelijk van de wereld zien, een passie die ze deelt met de 1.000 studenten van Codarts, de school die vijftig nationaliteiten telt en 340 medewerkers.

De kiemen voor dit avontuurlijk leven werden gelegd in haar kinderjaren. Vijftien jaar was ze een felle turnster bij Rust Roest, maar het strakke keurslijf waarin het turnen als discipline gevat, zit deed haar afhaken en kiezen voor een nieuw uitdagend verhaal. Het steeds meer aan populariteit winnende circus was haar nieuwe roeping. Bij de eerste selectieproeven aan de Brusselse Circusschool (in Turn & Taxi’s) ging het op het nippertje fout (er waren slechts 17 toelatingen op 100 deelnemers). Daarop trok ze naar Rotterdam waar haar introductiefilmpje wel indruk maakte, een toonbeeld met het accent op kracht en lenigheid. De trein was vertrokken.

Gemakkelijk was het niet: huisvesting in Rotterdam is niet evident, de lessen zijn duur, het lessenrooster met acht uur per dag vrij zwaar en Hotel Mama slechts één keer in de maand wegens een eivol programma met randactiviteiten.

Codarts focust op haar sterke punten en speelt haar uit als ‘flyer’, een circus- en vakterm voor een atlete die door twee sterke bonken de hoogte wordt ingebonjourd. Haar twee kompanen komen respectievelijk uit Nieuw Zeeland en Israël.

De opleiding in Codarts gaat heel breed, van ballet over dans, kracht en jongleren, naast gezondheid en gezonde voeding. De voertaal is Engels. Tijdens de vierjarige opleiding sluiten de meeste studenten aan bij gezelschappen waar ze de leerstof in de praktijk kunnen brengen.

Wie bij circus nu nog denkt aan een zieke kameel en flauwe moppen, moet zijn mening herzien. Vandaag is het geëvolueerd naar een volwaardige kunstvorm met sterk opgeleide atletes. (LF)

Wie Manon Verplancke wil volgen, kan daarvoor terecht op haar blog manoninrotterdam.wordpress.com.

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: