Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Wervelende theatershow over tricolore muziekgeschiedenis

Foto Jef Boes

Zet twee praatgrage Belgische muziekencyclopedieën op een podium, geef een van hen enkele platendraaiers waarop hij sneller dan zijn schaduw platen aan elkaar kan lijmen en je krijgt een wervelende theatershow die Belpop Bonanza heet. Gastheren Jan Delvaux en Jimmy Dewit aka dj Bobby Ewing grossieren hiervoor maar al te graag uit de strafste verhalenton van de Belgische muziekgeschiedenis. Te beleven op woensdag 7 februari in de Stadsschouwburg.

 Jan Delvaux en Jimmy Dewit muziekconnaisseurs noemen, is een understatement. Deze heren kennen niet alleen alle nummers die de Belgische muziekindustrie heeft voortgebracht uit het blote hoofd, ze weten er ook altijd een boeiend of grappig verhaal rond te weven. Radiofenomeen Gust De Coster mag dan al de term ‘Belpop’ hebben bedacht als verzamelnaam voor onze vaderlandse pop en rock, het zijn wel Delvaux en Dewit die het begrip ten volle exploreren voor een ruim publiek. Nadat ze eerder al enkele theatershows hebben gemaakt (en Jan presenteert al jarenlang op zaterdagmiddag zijn rubriek ‘De Dikke Delvaux’ in het Radio 1-programma ‘Allez Allez’), toeren ze sinds eind vorig jaar met een nieuwe vierde show die toepasselijk Belpop Bonanza Quattro’ heet en ‘deel uitmaakt van een alsmaar groter wordend geheel’. In de voorbije kerstvakantie pakten ze op Canvas ook een weeklang uit met ‘Belpop Bonanza TV’, een nieuw format waarin ze met even grote verwondering naar de Belgische muziekgeschiedenis keken zoals ze ook deden en doen in hun theatershows.

 Van wafel naar uitgeverij

Een deel van de verhalen die in de voorstelling onder het fileermes en de pick-upnaald van het duo belanden, heeft Jan Delvaux ook opgetekend in een vers en lijvig boek ‘Belpop Bonanza’ (277 blz), verpakt in een schitterende tricolore Ever Meulen-covertekening. Aandacht gaat uit naar The Names, dEUS, Toots Thielemans , Liliane Saint Pierre, T.C. Matic, Soulwax en zo veel markante artiesten . Omdat dergelijke woorden het best ondersteund worden met een toepasselijk streepje muziek is er, naast de theatervoorstelling, ook een deluxe driedubbele cd met de beste Belgische nummers te koop.

Opmerkelijk: het boek ‘Belpop Bonanza’ is de eerste publicatie van hun eigen Uitgeverij Sylvain. De naam en het logo verwijzen naar Sylvain Tack, de uitvinder van de Suzy wafel. ‘Niemand in België kan zo’n fabelachtig parcours voorleggen als de flamboyante ondernemer uit Halle’, stelt Delvaux. ‘Lees er zijn verhaal maar eens op. Zo ontfermt hij zich in de jaren 70 onder meer over het talent van Paul Severs, staat in 1973 aan de wieg van het muziekmagazine Joepie en begint twee jaar later de piratenzender Mi Amigo’

‘Het boek is de neef of de zus van de theatershow en de televisiereeks. Dat is ideaal voor die niche van enkele duizenden geïnteresseerden. Muziekboeken zijn schaars, buiten af en toe een biografie verschijnt er weinig bij traditionele uitgevers. Maar ik weet waar het publiek zit, waarom zou ik een omweg maken?’ (ADC)

___www.belpopbonanza.be en www.comedyshows.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: