Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Film voor en door jongeren

 

Ook dit jaar staat de krokusvakantie naar goede gewoonte in het teken van de betere jeugd –en kinderfilm. Het Jeugdfilmfestival, die deze editie voor het eerst onder de naam JEF festival plaatsvindt, is voor vele jonge filmliefhebbers en hun ouders een vaste waarde geworden in het Brugse vrijetijdsaanbod. Afspraak in Cinema Lumière van zaterdag 10 tot en met zondag 18 februari waarin de jeugd het even overneemt voor een week vol filmbeleving, premières en leuke workshops.

De gewijzigde festivalnaam komt er naar aanleiding van de lancering van de nieuwe jeugdfilmorganisatie JEF. Na een jarenlange samenwerking tussen het Jeugdfilmfestival, jeugdfilmdistributeur Jekino en Lessen in het donker zijn deze drie organisaties met steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds gefusioneerd tot JEF. Concreet betekent dit een groter budget en meer draagkracht voor de jeugdfilm in Vlaanderen en Brussel. De nieuwe organisatie, die opereert vanuit Antwerpen en Brugge, blijft verder inzetten op hun bestaande projecten maar is ook volop bezig met het uitwerken van nieuwe ambitieuze en duurzame pistes. Eén van die focuspunten is innovatie waarmee JEF naast traditionele filmvertoningen kinderen wil uitdagen om nieuwe media te ontdekken. Binnen het educatieve luik tracht JEF onder de noemer ‘Meer dan film’ een breed lespakket aan te bieden die het volledige leertraject van kinderen en jongeren moet overbruggen.

Bij JEF staat het uitgangspunt ‘voor en door jongeren’ centraal. Het valt dus niet te verwonderen dat de organisatie kan rekenen op een enthousiast team van jonge vrijwilligers die elk jaar opnieuw een handje komt toesteken. Eén van die vrijwilligers is Sarah Verplancke, een 21-jarige studente Kunstgeschiedenis die ondanks haar jonge leeftijd al heel wat jaren ervaring op haar teller heeft staan.

Sarah Verplancke: ‘Ik kwam voor het eerst in contact met het toenmalige Jeugdfilmfestival toen ik negen jaar was. Mijn moeder had een oproep in EXit gelezen waarin het festival leden voor de kinderjury zocht. Die ervaring liet meteen een diepe indruk na en heeft de manier waarop ik naar films keek voor altijd veranderd. De jaren die volgden, brachten steeds nieuwe taken en verantwoordelijkheden met zich mee. Die evolutie is bovendien een schoolvoorbeeld van de investering die JEF in zijn vrijwilligers steekt. De organisatoren houden rekening met onze interesses en talenten, ook al hebben we die zelf nog niet ontdekt. Zo werd er mij drie jaar geleden gevraagd of ik wou meeschrijven aan de lesmappen, een taak die ik vandaag nog steeds graag doe.’

EXit: Welke rol speel je in deze editie van het JEF festival?

Sarah: ‘Dit jaar heb ik weer de kans gekregen om een nieuwe uitdaging aan te gaan. De Jonge Programmatoren is een nieuw luik binnen het festival, een reboot van wat voorheen Cut the Crap heette en waarin een groep van 12- tot 16-jarigen een programma mag selecteren voor leeftijdsgenoten. Ik heb die jongeren tijdens het proces begeleid.’

EXit: Welke kijktip kun je ons nog meegeven?

Sarah: ‘Mijn favoriete vertoning uit het jongerenprogramma dit jaar is ‘DRIB’, een mockumentaire over manipulatie van beelden in de media die me volledig heeft omver geblazen. Een echte aanrader dus!’ (LDD)


Het JEF festival vindt plaats van zaterdag 10 tot zondag 18 februari in cinema Lumière. Het programma vind je op bladzijde 24 in deze EXit.
Contacteer JEF (info@jeugdfilm.be) met al je vragen over jeugdfilm en meer dan film voor in vrije tijd en onderwijs.

http://www.jeugdfilm.be

WIN TICKETS VOOR DE OPENINGSFILM!

EXit en het JEF festival geven vijf duotickets weg voor de openingsfilm ZOOks (6+) op zaterdag 10 februari om 14 uur in Cinema Lumière. Mail uw gegevens vóór 4 februari naar exitbrugge@gmail.com. Succes!

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: