Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Kamagurka met #hahaha op 27 januari in Daverlo

Fptp EDM

 

‘Als ik teken of schilder, dan ben ik op vakantie’

 

Hij mag er dan al veel grappen over maken in zijn theatershows, toch is Kamagurka de files meer dan beu. Hij heeft zijn vaste schildersatelier in Merelbeke verlaten en schildert, tekent en schrijft vanaf nu vanuit een tijdelijk atelier in de Brugse binnenstad met zicht op het water. Feeëriek, dat wel, maar vooral zeer praktisch, want dichtbij huis. Ook de sketches die hij op zaterdag 27 januari in zaal Daverlo (Assebroek) in zijn nieuwe show #hahaha zal brengen, vloeien daar vaak uit zijn pen.

Tot voor kort kon Kamagurka met penseel en kwast aan de slag in het atelier van Marc Coucke in Merelbeke. Coucke broedt op plannen en heeft daarvoor die ruimtes nodig. Weg atelier. Kama zocht en vond dankzij een vriend een onderkomen om te schilderen in een prachtig pand aan de Brugse reien. Tijdelijk weliswaar, want de cartoonist/schilder/stand-upcomedian is momenteel bezig met de bouw van een eigen atelier op een niet nader te noemen locatie in de Vlaanders. ‘Dat verkeer tegenwoordig! Als ik van Brugge naar Merelbeke rijd, dan ben ik snel een uur kwijt. Omgekeerd, ook hetzelfde scenario. En als er nog wat file is, dan zit je twee à drie uur in de auto. Ik vind het te zot om zo lang onderweg te zijn als ik een schilderij wil maken. Als ik nu van thuis vertrek, dan sta ik in tien minuten achter mijn schildersezel.’

 EXit: Wat zijn voor jou de eigenschappen voor een goed atelier?

Kamagurka: ‘Er moet voldoende ruimte zijn. Ik heb altijd een eigen atelier gehad en hoe meer je werkt, hoe groter de ruimtes moeten zijn om je werk en spullen te plaatsen. Het mag er niet te koud of te vochtig zijn, want anders beginnen de doeken te krullen. Lichtinval is ook heel belangrijk als ik schilder. Hier heb ik dat. Als ik wil, kan ik ook grotere werken maken. Er staat ook een bureau waar ik mijn cartoons kan maken, maar tekenen kan ik in feite overal. Thuis of zelfs in de auto. Met mijn iPhone ben ik overal waar ik moet zijn. Ik kan overal een tekening maken en die met mijn iPhone fotograferen en doorsturen. Mijn iPhone is als het ware mijn mobiel bureau.’

EXit: Ik vind het telkens fascinerend hoe jij tijdens het tekenen altijd in je eigen wereld kruipt en niets meer merkt van wat er rond je gebeurt.

Kamagurka: ‘Ja, wat soms vervelend is voor de mensen die rond me staan. Zo werk ik nu eenmaal. Dat is concentratie. Als ik me niet concentreer, dan kan ik een uur over één tekening doen. Als ik mijn focus op het blad richt, dan staat het er in enkele minuten op. Concentratie is alles.’

EXit: Aan je productiviteit te zien (schilderijen, optredens, dagelijks enkele cartoons…), ken jij wellicht zelden een vrij moment?

Kamagurka: ‘Als ik optreed, dan voel ik me vrij. Dat ontspant me volledig. Als ik aan het tekenen of schilderen ben, dan ben ik op vakantie. Mijn werk is enerzijds concentratie, maar anderzijds staat het ook volledig in harmonie met wat ik ben en doe. Ik ondervind totaal geen moeite mee om elke dag bezig te zijn, alleen moet ik de tijd ervoor kunnen nemen. Ik teken nooit tegen mijn goesting en ik sta niet te schilderen met stress in mijn lijf.’

EXit: Opdrachtgevers zitten wel constant achter je vodden, want er zijn deadlines te halen…

Kamagurka: Ja, maar ik ben daarmee vertrouwd sinds ik teken. Ik heb nooit anders gekend dan deadlines. Je leert daarmee omgaan. Iedereen heeft eigenlijk een deadline. Als je ’s morgens in bed ligt en de wekker loopt af, dan heb je al een eerste deadline. Dan volgen ze elkaar voortdurend op: tandenpoetsen, ontbijten… Allemaal deadlines. Hetzelfde heb ik met mijn tekenwerk, want ik maak dagelijks tekeningen voor NRC Handelsblad en Het Laatste Nieuws.’

EXit: Je was een van de early adapters die via iPad zijn tekeningen maakte…

Kamagurka: ‘… en ook een van de eersten om ermee te stoppen. Het was geestig en er zijn veel mogelijkheden, maar niets kan op tegen pen en papier. Dat blijft de essentie. Veel leuker om te doen. Het is directer, scherper, zwart-wit… Op iPad correspondeert de lijn niet met het gevoel dat ik wil overbrengen zoals ik dat wel kan doen met pen en papier. De meeste tekenaars werken met een soort tablet en werken met Photoshop sommige tekeningen af, maar ik heb daar geen gevoel bij. Zoals ik minder voel voor een draadloze microfoon als ik op het podium sta. Microfoon mét draad, dat wil ik als ik optreed.’

EXit: We zullen er rekening mee houden in Daverlo op zaterdag 27 januari!

Kamagurka: ’Het gebeurt soms dat ik een uur voor een optreden me even apart zet om nog enkele teksten te schrijven. Dan stel ik een mix samen van oud en nieuw, volgens een bepaald schema. Nu ben ik bezig een nieuwe show aan het schrijven en dat moet klaar zijn tegen 2019. Er is straks al een try-out in Daverlo, maar ik weet nog niet wat het precies zal worden. Ik ben nu aan de slag met een aantal oude teksten en sketches, daartussenin steek ik nieuwe dingen, al is het nu nog te vaag voor mij. De lijn zal stilaan duidelijker worden naarmate ik speel. Zoiets groeit organisch. Ik ga ervan uit: wat doe ik graag op een podium op dat bepaald moment? Dat is mijn vertrekpunt. Als ik dat gevonden heb, dan houd ik me daaraan. Dat is daarom niet hetgene waar de mensen het hardst mee lachen. Zo ontwikkel ik een nieuwe sketch.’

EXit: Pure Improvisatie, dus?

Kamagurka: ‘Niet echt, improviseren is nog iets anders, meer uw plan trekken. Ik zou het eerder houden op creëren. Je bent meer aan het creëren dan aan het improviseren. Maar je kunt natuurlijk niet creëren zonder te improviseren. Er zijn ook sketches die ik eerst uitschrijf en dan woord voor woord breng. En er zijn nog andere die ik liever met het publiek ontwikkel. De reacties van de mensen brengen me ook op ideeën.’

EXit: Tot slot nog even iets over je tentoonstellingen. In Sint-Martens Latem loopt nog tot 13 januari de expo ‘Kerst met Kama’, maar het wordt in 2018 vooral uitkijken naar de tentoonstelling in het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch (Nederland)?

Kamagurka: ‘Klopt, volgende zomer krijg ik een grote expo in het Noordbrabants Museum. Het wordt een dwarsdoorsnede van mijn werk, van hele oude tekeningen (uit 1972), schilderijen tot grote nieuwe werken. Ik maak ook een Kamagurka-robot die allerlei dingen kan doen met mijn werk. De tentoonstelling is nog veel groter opgevat dan de expo in Oostende van afgelopen zomer (15.000 bezoekers in drie maanden tijd, ADC). De curatoren zijn er al een half jaar mee bezig, ze zitten zelfs te grasduinen in mijn prille jeugdjaren, het zal de moeite worden.’

ANTOINE DE CLERCK

_____

 

www.ccbrugge.be en http://www.kamagurka.com

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: