Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

De Openbare Bibliotheek verleidt

 

 

De bib, jij hoort erbij’. Dat wordt de slagzin waarmee de Openbare Bibliotheek haar wensen kracht bij zet. Bij die slogan hoort een goed gekozen campagnebeeld dat weergeeft waar een bibliotheek anno 2017 en verder voor staat. Bedoeld: haar scholenwerking, haar bibliotheek-aan-huis, haar erfgoedwerking, de online-dienstverlening, de activiteiten voor jong en oud, en, niet onbelangrijk, haar collectie boeken, film, muziek en erfgoed.

 

Het campagnebeeld toont een honingraat waarbij elke zeshoek een bepaald aspect van de bib belicht. Er werd een oproep uitgestuurd naar de bibliotheekgebruikers om model te staan en daar gingen 48 ‘modellen’ op in: mannen en vrouwen, jongeren en kinderen. Het zijn deze beelden die opduiken in de folders, op raamstickers, bladwijzers, muismatjes en dergelijke meer.

 Hiermee zet de Biekorf-bib haar toekomstplan kracht bij. Enkele jaren terug vroegen we hoofdbibliothecaris Leen Speecke hoe ze de bibliotheek van vandaag zag evolueren. Leen Speecke: ‘Het wordt in de toekomst, nog meer dan nu, een plaats waar mensen zich goed voelen. Een plek ook waar ze andere mensen ontmoeten van alle rangen en standen, terwijl die kans elders in de maatschappij eerder afneemt. Die functie moeten wij combineren met de vraag naar fictie en informatie. Onze grootste streefdoel is niet om over 20 jaar een recordaantal ontleningen te realiseren, maar om een huis te zijn waar mensen zich welkom voelen en waar ze kunnen genieten van de toegevoegde waarde. Die combinatie wordt de grote uitdaging voor de toekomst.’ Deze campagne is alvast een goede nieuwe zet. (LF)

 http://www.brugge.be/bibliotheek

 

‘Het grootste ter wereld’

Vlaanderen krijgt een eengemaakt bibliotheeksysteem (EBS) dat het grootste centraal beheersplatform voor bibliotheken ter wereld moet worden. Dat meldt minister van Cultuur Sven Gatz die daarvoor een akkoord heeft gesloten met Cultuurconnect.

De plannen voor een eengemaakt bibliotheeksysteem in Vlaanderen bestaan al lang. Op dit moment heeft elke bibliotheek nog een lokaal of provinciaal bibliotheeksysteem om boeken uit te lenen of te reserveren.

‘Het nieuwe centrale systeem moet de samenwerking tussen bibliotheken vergemakkelijken en moet voor de bezoekers ook zorgen voor een performant uitleensysteem’, zegt cultuurminister Sven Gatz. Dat betekent dat het uitlenen van boeken, het inschrijven van nieuwe lezers en dergelijke makkelijker, gebruiksvriendelijker én goedkoper wordt, aldus Gatz.

Vlaanderen telt 313 hoofdbibliotheken, met in totaal 610 filialen en uitleenposten. Die bibliotheken kopen jaarlijks 2 miljoen boeken aan en lenen jaarlijks 3 miljoen titels uit. Die bibliotheken kunnen samen rekenen op 20 miljoen ‘bezoeken’ en zijn samen goed voor 40 miljoen uitleningen per jaar. (LF)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: