Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Te koop: Brugge

 

Wie nog een origineel Brugge-cadeau als nieuwjaarsgeschenk wil, zal zich moeten reppen. Monopoly, een van de meest verkochte bordspellen ter wereld, kreeg een eigentijds Brugs jasje aangemeten en werd door Piekenwulf in een gelimiteerde versie op de markt gebracht. Bijna alle 4.000 exemplaren zijn de winkeldeuren uit en er komt geen herdruk.

 Het concept van het spel Monopoly kwam in 1934 uit de koker van de Amerikaanse Charles B. Darrow, een werkloze verwarmingsmonteur, die aanvankelijk bot ving met zijn idee bij Parker Brothers, een producent van speelgoed en bordspellen. Met steun van een bevriende drukker gaf hij zelf het spel uit en zoals dat gaat met American dreams groeide dat uit tot een verkoopsucces. Parker Brothers (nu Hasbro) koppelde een jaar later toch zijn wagonnetje eraan vast en de succestrein was vertrokken. Ondertussen zijn er al meer dan 200 miljoen dozen van verkocht en regelmatig krijgt het spel een speciale editie, zoals dat nu met deze Brugge-versie het geval is. ‘De Brugse editie blijft trouw aan het originele concept, maar heeft een eigentijdse Brugge-touch meegekregen’, zeggen Pieter De Wulf en Kristof De Block van Piekenwulf. ‘Het doel van het spel is een monopolie op te bouwen, wat spelers kunnen doen door zo veel mogelijk straten op te kopen. Die locaties zijn nu dus Brugse straten, pleinen en bezienswaardigheden geworden. Ook de kanskaarten en de algemeen fondskaarten zijn van Brugse makelij. Zo kun je geld krijgen voor je rondleiding als gids in het Groeningemuseum, een opknappremie ontvangen van de Stad Brugge of winst opstrijken door de verkoop van oliebollen op de Meifoor.’

Jan van Eyckplein

De toeristische topbestemmingen zoals de Markt, het Belfort, de Burg, het Stadhuis, de Steenstraat en het Begijnhof, Belfort en het Stadhuis kregen uiteraard een plaats op het bord, maar er waren ook nog vakjes vrij voor onder meer de Abdij van ter Doest, de Brugse Vesten, het strand van Zeebrugge, het Windmolenpark, de ondergrondse bierpijpleiding van de Halve Maan en de Stadsschouwburg. Het stadsbestuur participeerde in het spel en zorgde, naast een financiële en inhoudelijke invulling, voor een frisse lay-out. Maar ook de Bruggeling kreeg inspraak om een vak op het wereldberoemde bordspel in te kleuren. “We lanceerden hiervoor een oproep en de respons was massaal’, zeggen De Block en De Wulf. ‘We kregen leuke en originele voorstellen binnen, maar uiteindelijk koos een ruime meerderheid voor het Jan van Eyckplein.’

Bijna uitverkocht

De iPhones en andere smartphones mogen dan tegenwoordig wel barsten van spelletjes, toch kunnen ze niet op tegen het klassieke gezelschapsspel. Samen met de kinderen aan tafel en de blik gericht op het bord in plaats van op het schermpje van je telefoon. Velen delen alvast die mening, want de Brugse versie van Monopoly is zo goed als uitverkocht en wordt niet meer herdrukt. De snelle beslissers kunnen nog een exemplaar van het spel bemachtigen via www.monopolybrugge.be. Piekenwulf voert ondertussen al gesprekken met een aantal andere steden voor een gepersonaliseerde versie. (ADC)

____

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: