Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Lucy & The Birds doen het unplugged in Daverlo

 

‘Popsongs met een verhaal’

Verwacht met Lucy & The Birds op zaterdag 23 december in Daverlo een band die ontzettend veel goesting heeft om te spelen tijdens het (gratis) Unplugged-concert van het Cultuurcentrum. ‘Een bepaalde plek of stad kan net dat extraatje geven, zeker als het de stad is waar ik mijn jeugd heb doorgebracht,’ zegt Elke Bruyneel die als Lucy met haar vogels in de lucht diamanten in handen heeft dankzij de mooie cd ‘Stories in Between’.

EXit: Wat heeft het maken van jullie nieuwste cd ‘Stories in Between’ jullie bijgebracht?

Elke Bruyneel: ‘Het was een ontzettend leerrijk proces, gevuld met hoogtes en laagtes. Als ik één iets koester dan is dat het zelfvertrouwen dat ik gewonnen heb. Zelfvertrouwen als songwriter, maar ook als muzikant. Deze keer heb ik veel meer zelf gedaan. Ik was ook enorm betrokken bij het afwerkingsproces (mixen, masteren) waar ik dit de vorige keer overliet aan de experts.’

‘Het moet gezegd: ik had het niet gekund zonder Jan Chantrain (producer) aan mijn zijde. Van hem heb ik ook veel geleerd. Dankzij Jan kon ik verder kijken dan de lege put die eenzaamheid met zich meebrengt in de opnamestudio. En zo werd eenzaamheid plots een vorm van vrijheid waarin ik dingen kon beslissen, los van anderen. Als ‘Stories in Between’ me niet de doorbraak oplevert in de hitlijsten, dan geeft het in ieder geval al voor een doorbraak voor mezelf en mijn evolutie als artiest èn als mens gezorgd. Ik heb nu al zin om aan het volgend album te werken.’

EXit: Hoe zou je de sound van Lucy & The Birds zelf omschrijven? Als NU-jazz?

Bruyneel: ‘Ik zou Lucy and The Birds zelf nooit onder het jazz-luik plaatsen. Voor mij is het popmuziek, met een invloed van jazz die logisch volgt vanuit mijn opleiding en door de muzikanten waarmee ik samenwerk. Popsongs met een verhaal, of ik hoop toch dat de mensen er een verhaal in horen, los van het muzikale verhaal, ook in de tekst.’

EXit: Wie zingt nog mee op de song ‘Closer’? Jullie stemmen matchen alvast perfect!

Bruyneel: ‘Milo Meskens. Op een dag vond Jan (mijn producer) het een goed idee om een duet te maken van ‘Closer’. Ok, maar dan moest ik nog een match vinden. Twee slapeloze nachten later en gescroll op het wereldwijde web kwam ik op een Facebookpost van Milo. Ik kende hem al en was van in het begin fan van zijn stemtimbre. Dus voilà, ik heb hem opgebeld en hij was onmiddellijk enthousiast. Het is een fijne samenwerking geworden. Ondertussen is zijn eerste plaat uit en die heeft terecht veel succes.’

EXit: Waar situeer je Lucy & The Birds in het Belgische muzieklandschap?

Bruyneel: ‘Ik plaats mijn groep in het alternatieve circuit. Wetende dat ik geen muziek maak voor de grote massa, maar dat is niet de reden waarom ik muziek maak. Elke persoon die je kunt bereiken is zo waardevol! Het is op zich een maf gegeven om mensen zo diep te raken met een verhaal dat je zelf schreef.’

EXit: ‘Stories in Between’ is uitermate geschikt voor de programmatie van Radio 1. Vinden we de songs van Lucy & The Birds daar ook (al) terug?

Bruyneel: ‘Toen ons album uitkwam, hebben we de kans gekregen om zeven nummers live te brengen op Radio 1. Dat was fijn om die steun te krijgen, want het is niet evident om in het huidig radiolandschap een plekje te veroveren als nieuwe band.’

EXit: Mijn complimenten: jullie songs klinken internationaal. Kijken jullie ook al eventjes over de landsgrenzen heen?

Bruyneel: ‘De vraag wat ons album zou doen in het buitenland komt af en toe wel in me op, maar we hebben nog geen concrete plannen gesmeed met deze cd. Na een druk jaar en de geboorte van mijn dochter, voel ik nu wel dat er terug ruimte en energie is om een volgende stap te zetten. Volgend jaar wil ik alvast schrijven aan het volgende album.’ (ADC)

http://www.brugge.be/daverend-unplugged

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: