Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Yvans jammerklacht

De Brugse professor (op rust) Yvan Vanden Berghe heeft een boek(je) klaar dat in de daarin geviseerde middens van de Antwerpse Universiteit wellicht meer stof zal doen opwaaien dan de grensoverschrijdende sms-jes van televisie-figuur Bart De Pauw.

Niet verwonderlijk dus dat ‘Onder Geleerden’ (een kwinkslag naar W.F.Hermans ‘Onder Professoren’) verschijnt bij Podemos, een relatief onbekende uitgever. Geschreven voor wie? Wie houdt van een stevige portie roddels uit de hoogste onderwijskringen wordt hier op zijn wenken bediend. Goed om weten is dat Vanden Berghe destijds, van 1973 tot 2007, hoogleraar was aan de Universiteit Antwerpen, en, waarvan hij afscheid nam met een enige tegenzin.

Voor wie niet thuis is in het reilen en zeilen op een universiteit doet de lectuur toch een beetje happen naar lucht. Het verhaal strooit kwistig met buitenechtelijke avonturen, dure snoepreisjes-met-knappe-secretaresses (uiteraard verpakt als dienstreis), gênante amoureuze avonturen en een genadeloze strijd om de hoogste postjes aan de universiteit.

Speelt de auteur open kaart, toch vond hij het raadzaam om schuil te gaan achter pseudoniemen. De hoofdfiguur heet ‘Yvan Montagne’ (hebt u’ em?) en ‘de Universiteit van Àntwerpen’ bestaat enkel in de verbeelding van de auteur’, wat na 234 pagina’s ijver tegen Jan en alleman een beetje flauw overkomt.

Overigens steekt Vanden Berghe nog een ander persoonlijk verhaal in het boek dat ons leidt naar de laatste dagen van de communistische DDR. Vanden Berghe maakte in de jaren 80 nog furore met een studie over De Koude Oorlog (1987) en was zeer bekend met de politiek van Oost-Duitsland, wat hem in de belangstelling bracht van de Stasi, de Oost-Duitse geheime dienst.

Voor wie is dit boekje bedoeld? We Laten we veronderstellen dat het Antwerpse universitaire milieu uit de jaren 80 en 90 dit boek met rode oortjes zal lezen. Maar ook voor de argeloze lezer is het ogen open, hoewel het boek (uiteraard) niet het niveau haalt van ‘Onder Professoren’ van W.F. Hermans. Het boek is lezenswaard, maar een scherpe eindredactie en wat kritisch knipwerk had het boek over zijn huidige niveau getild. (LF)

‘Onder Geleerden’, Yvan Vanden Berghe, uitg. Polemos (Antwerpen), info@polemos.be

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: