Exit Magazine

Maandelijks Brugs Cultuurblad

Burgerwelzijn in boekvorm

 

 

‘Beer & Burgers’ is de titel van een nieuw boek van de Brugse biersommelier Sofie Vanrafelghem en chef Jullies D’Hulster die in Vlaanderen de gourmetburger op de kaart zette. ‘Bier en burgers, het is een combinatie die werkt, zeker als je een bier van topkwaliteit naast een heerlijke burger boordevol verse ingrediënten zet’, zeggen ze.

 

Het boek opent met de geschiedenis van de burgers, te beginnen in Mongolië. Daarna lijsten Sofie Vanrafelgem en Jilles D’Hulster een handvol tips op voor een succesvolle foodpairing (hoe drank en eten combineren) en hoe de perfecte hamburger er moet uitzien. Daarnaast doen ze ook uit de doeken hoe je zelf kunt experimenteren met sausjes die van elke burger een onweerstaanbare hapklare brok maken. D’Hulster schotelt in ‘Beer & Burgers’ enkele klassieke burgers voor en hij deelt ook  een pak originele, nieuwe recepten, goed voor 48 in totaal. Bij elke hamburgerrecept – telkens aangeduid met een verfrissende en geestige naam – schuift Vanrafelgem, dé bierambassadeur van Vlaanderen met internationale reputatie, een passend biertje naar voren. ‘Geen drank combineert beter met gastronomie dan bier’, zegt ze. ‘Er bestaan niet enkel bittere varianten, je hebt bijvoorbeeld ook zoet-bittere combinaties, en er zijn zelfs bieren die zuur en bitterheid samenbrengen. Het wijnspectrum gaat een stuk minder ver. Of je nu een gerecht wilt combineren met intense en donkere koffietoetsen of veeleer een lichte fruitigheid zoekt, bier heeft het allemaal.’

Muzikale burgers

‘Beer & Burgers is vooral een doeboek’, stelt Jilles. ‘Bij elke combinatie burger en biertje krijg je van ons ook een muziektip mee. Johnny Cash, Stromae, AC/DC of The Weeknd, er is altijd een link met het bier of de burger. Al zitten er zeker doordenkers bij. Via een aparte website kun je de playlist raadplegen: als je bijvoorbeeld de burger ‘Paris Lover’ maakt of opsmult kun je daarbij het nummer ‘Il est cinq heures (Paris s’éveille)’ van Jacques Dutronc beluisteren. Duik dus zelf de keuken in, met onze muzieklijst op de achtergrond, en probeer de recepten uit. Kies niet altijd voor de klassiekers, maar geef ook de minder voor de hand liggende combinaties een kans. Of volg onze tips en experimenteer verder. Vergeet daarna niet te genieten van je creaties met je vrienden of familie. Onder het genot van het voorgestelde bier, dat spreekt voor zich.’ (ADC)

http://www.beerandburgers.be en http://www.uitgeverijkannibaal.be

 

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: